Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Roger H. Ghoun / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘De Arabische Lente is slechts een verre herinnering voor de gemuilkorfde Tunesische pers’

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, zijn de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Tunesië steeds verder ingeperkt. Analisten Jacob Høigilt en Kjetil Selvik fileren het medialandschap van een Tunesische democratie in verval. 
Pixabay
Opinie

‘Asiel uitbesteden aan Afrikaanse landen is een vreselijk idee. Er zijn alternatieven’

Zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk lanceerden de voorbije jaren het plan om asielzoekers niet zelf op te vangen maar door te sturen naar Rwanda. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar het is daarom nog geen goed idee, schrijven experts Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.
International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Tien jaar na de Arabische Lente worden de werkelijke oorzaken nog steeds niet aangepakt’

Tien jaar na de Arabische Lente worden de onderliggende oorzaken van de massale protesten destijds in het Midden-Oosten nog steeds genegeerd, zegt politicoloog Simon Mabon.
Amine GHRABI / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Revolutie, verkiezingen en teleurstelling in Tunesië

Pas voor de tweede keer in haar geschiedenis vinden deze vrijdag in Tunesië vrije presidentsverkiezingen plaats. Zesentwintig kandidaten wagen in twee rondes hun kans om de recent overleden Beji Caïd Essebsi op te volgen en het land te leiden. Deze verkiezingen tonen de successen van de Tunesische revolutie en democratische transitie, maa ...
yelacis CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Terreur in Tunesië is teken aan de wand voor Noord-Afrika

De politieke patstelling en aanhoudende hervormingen bij de veiligheidsdiensten in Tunesië maken het land kwetsbaar, schrijft Omar Safi, onderzoeker aan de Universiteit van Portsmouth. 
Poppy CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Lang leve de vliegjes op het WK

De match Engeland-Tunesië in het stadion in Wolgograd haalde niet enkel het nieuws omwille van het voetbal, maar ook door de miljoenen insecten die spelers, pers en toeschouwers plaagden. Toch kunnen we maar beter blij zijn met die zwermen, schrijft Mike Jeffries, hoogleraar Ecologie aan Northumbria University in Newcastle.
Stefaan Vermeulen (CC BY 2.0)
Opinie

De parochiale kijk van “opvang in eigen regio”

‘Opvang in eigen regio’ rolt over politieke tongen als een vanzelfsprekendheid. Als onderzoekers werkzaam ‘in de regio’ kunnen we niet anders dan verstomd toekijken over het schrijnend gebrek aan kennis van de realiteit van ‘de regio’.
Nicolas Santiago Romero (CC BY-NC SA 2.0)
Opinie

The times, they are-a-changing! Voor wanneer zijn de betere tijden?

Bob Dylan krijgt de Nobelprijs Literatuur, al heeft de man geen tijd om de ultieme onderscheiding zelf te komen ophalen. MO* vroeg zich af of zijn iconische strijdkreet van vijftig jaar geleden, over The Times That Are a-Changing, nog een belletje doet rinkelen in de wereld van vandaag. Reacties uit Kasjmir, Congo, Tunesië, Argentinië, Libië,  ...
Omar Chatriwala (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Hoop, de ontbrekende schakel in het Midden-Oostendebat

Als het Midden-Oosten ter sprake komt, is hoop vaak het laatste woord dat valt. Maar Brigitte Herremans blijft na twaalf jaar bestuderen van de regio overtuigd van het nut: ‘Hopen is gokken. Een andere wereld is mogelijk: niet gegarandeerd en niet beloofd.’
D.I.Y. Music (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

De toekomst van de 'Arabische Lente' is onmogelijk te voorspellen

Vier jaar geleden ondertussen stak Mohammed Bouazizi zichzelf in brand, spoedig gevolgd door de verdrijving van de Tunesische president Ben Ali. Midden-Oosten expert Paul Aarts biedt aan de hand van een vijfdelige videoreeks een terugblik en kijkt ook naar de toekomst van de 'Arabische Lente'.
CC / World Economic Forum
Opinie

Tunesië: vertrouwen in gematigde politieke islam aan een zijden draadje

De Tunesische eerste minister, Hamadi Jebali, heeft aangekondigd dat hij zaterdag opstapt als zijn voorstel om een technocratisch kabinet te installeren en zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren niet goedgekeurd wordt. De polarisering die aan de oppervlakte kwam na de moord op Chokri Belaid bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.