© Patrick C. östberg
Interview

‘Zweden is veiliger dankzij de Koerden en dan zouden die nu de terroristen zijn?’

De Turkse president Erdogan wil dat Zweden Koerden gaat uitleveren in ruil voor NAVO-lidmaatschap. Krijgt hij de Zweden zover? MO* sprak erover met het Zweeds-Koerdische parlementslid Amineh Kakabaveh én over de felle protesten in haar land van afkomst, Iran.
© Reuters
Analyse

Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt

China houdt meer dan 1 miljoen Oeigoeren vast in interneringskampen, dat is helaas al lang bekend. Maar de Volksrepubliek gebruikt ook digitale technologieën om deze moslimminderheid met Turkse achtergrond te onderdrukken. Internet blijkt een ideale manier om “extremistisch gedrag” op te sporen.
© Moe Zoyari
Reportage

Wie wil Afghaanse vluchtelingen? Turkije al zeker niet

Afghanen die vluchten voor de Taliban botsen in Turkije letterlijk tegen muren: ze kunnen niet verder, ze kunnen niet terug en ze mogen ook niet blijven. Turkije maakt zich schuldig aan “pushbacks” aan de grens met Iran. MO* trok naar Turkije en documenteerde de impasse waarin deze mensen zitten. 
© Reuters / Khalil Ashawi
Analyse

Turkije stuurt huurlingenleger van oud-Syriëstrijders van conflict naar conflict

Oud-strijders uit Syrië duiken op in de conflicten in Afrin, Libië en nu ook in Nagorno-Karabach, Azerbeidzjan. En dat is geen toeval. Ze zijn de exponent van het beleid van Turks president Erdoğan, die de duizenden werkloze adrenalinebommen inzet als huurlingenleger in buitenlandse conflicten.
Rabe! (CC BY-SA 3.0)
Interview

Politicoloog Hussein Solomon: ‘Mijn steun als moslim krijgt Erdoğan niet’

‘Erdoğan wil een nieuwe Ottomaanse kalief worden, maar zal toch verliezen’, zegt politicoloog Hussein Solomon over de Turkse president. Het politieke islamisme van Erdoğans AKP-partij biedt geen antwoord voor het nepotisme, de corruptie en de economische crisis.
© Berge Arabian
Interview

‘Dit is een kans om het Turks nationalisme om te buigen naar democratie’

In juni trekken de Turken naar de stembus. Nu de economie aan een zijden draadje hangt en de noodtoestand veel kiezers de strot uitkomt, zou dit wel eens een politiek keerpunt kunnen betekenen, zegt de oppositie. 
Karl Villanueva CC BY-NC 2.0
Opinie

Cambodjaanse democratie steeds meer onder vuur

In Cambodja probeert de heersende partij van premier Hun Sen op alle manieren een sterke oppositie onmogelijk te maken, terwijl dat net is wat het land nodig heeft, schrijft Caroline Bennett, antropologe aan de Victoria University of Wellington en gespecialiseerd in Cambodjaanse geschiedenis. 
© Amnesty International
Nieuws

‘Arrestatie voorzitter Amnesty Turkije is gevaarlijk precedent’

Turkije beschuldigt de voorzitter van Amnesty International Turkije, Taner Kiliç, ‘van lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Het verdict is een duidelijke intimidatie aan het adres van de mensenrechtenorganisatie. Amnesty International Vlaanderen spreekt over ‘een gevaarlijk precedent’.
Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije
Interview

‘Niemand kan wedijveren met Erdogan’

Wat zit er toch achter de woede-uitvallen van de Turkse president Erdogan, deze keer alweer tegen Duitsland? En hoe komt het dat deze potentaat nog zoveel Turken achter zich kan scharen? ‘Om Erdogan te begrijpen, moet je zijn geschiedenis kennen’, zeggen Cheviron en Pérouse, de auteurs van de omvangrijke en unieke biografie  ...
Ulusal06 (CC0)
Wereldblog

Welke invloed oefent de Russische ultranationalist Alexander Dugin uit op de Turkse machthebbers?

Dat Rusland en Turkije weer on speaking terms zijn, zou wel eens te maken kunnen hebben met de bijzondere rol van de Russische ultranationalist Alexander Dugin. In een reeks van 3 blogartikels onderzoekt schrijver Peter Edel wat er aan de hand is.
txmx 2 (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Syrië-beleid van Erdogan: pijnlijk geklemd tussen Russische en Amerikaanse orders

Het Syrië-beleid van Turkije is sterk bepaald door wat Rusland en de VS, gewild of ongewild, opleggen. Tot grote frustratie van de Turkse president Erdogan, die dan maar zijn gram haalt door de EU onder druk te zetten met dreigementen.
Tine Danckaers
Analyse

Erdogan en Gülen: van bloedbroeders naar gezworen vijanden

De Turkse president Erdogan was sneller dan zijn schaduw om de islamitische geestelijke Fethullah Gülen aan te wijzen als het brein achter de verijdelde staatsgreep van 15 juli. Tine Danckaers, die jaren terug al onderzoek deed naar de invloed van de Gülenbeweging in Turkije, kijkt waar het mis ging in de alliantie tussen de AKP van Erdogan&nb ...

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.