Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)
Opinie

‘Het conflict loopt allesbehalve op zijn einde, het stevent eerder af op een patstelling’

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?
Pixabay
Opinie

‘30 jaar na Oslo-akkoorden lijkt tweestatenoplossing verder weg dan ooit’

Op 13 september 1993, toen Yitzhak Rabin en Yasser Arafat elkaar de hand schudden in de tuin van het Witte Huis, leek het onmogelijke binnen handbereik: vrede tussen Israël en de Palestijnen. 30 jaar later lijkt vrede verder weg dan ooit, schrijft Midden-Oostenexpert John Strawson.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
pxfuel (CC0)
Opinie

‘Waarom we Afghanistan niet mogen vergeten’

Nu alle ogen gericht zijn op Oekraïne, lijkt de humanitaire crisis in Afghanistan vrijwel vergeten. Maar alleen met internationale hulp kan dat land aan een toekomst bouwen, zegt fotojournalist Kern Hendricks.
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
Khamenei (CC BY-  4.0)
Opinie

‘Waarom westerse toenadering tot Iran onontkoombaar is’

Het Iran-beleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gefaald. Zijn 'maximale druk' van de afgelopen vier jaar lijkt vooral een overreactie op een relatief onbeduidende dreiging, constateert politicoloog Ellis Mallett. Een nieuwe benadering van de omgang met Iran dringt zich op.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
© White House Photo / Shealah Craighead
Opinie

Washington kiest voor onnodige oorlogslogica tegen Iran

De spanningen tussen de VS en Iran nemen gevaarlijke proporties aan, vinden Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck van Vrede vzw. De confrontatiepolitiek van de VS is doelbewust, menen ze, want met een economische oorlog hoopt het de Iraanse bevolking tot opstand te bewegen.
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Opinie

Poetins grote plan: Syrië gebruiken om Turkije aan zich te binden

Het is Poetin in Syrië niet zozeer te doen om de steun aan zijn oude bondgenoot, schrijft Mustafa Demir, lector Internationale Betrekkingen aan de Staffordshire University. De Russische president ziet er vooral een manier in Turkije aan zich te binden, en zo het Westen en de NAVO stokken in de wielen te steken.
The White House
Opinie

Zaak-Khashoggi toont afnemende Amerikaanse invloed in Midden-Oosten

De reactie van de Amerikaanse president Donald Trump op de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel is een indicatie van hoe de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten afneemt.
© Belga
Opinie

Als Trump het hard speelt met Iran, moet de EU hard antwoorden

Trump gooide gisteren het nucleair akkoord met Iran (2015) in de prullenmand. Dat is niet alleen een slechte zaak voor Iran dat stilaan terug uit het dal aan het klimmen was. Het zou ook de regio van het Midden-Oosten (en dus ook Europa) wel eens verder kunnen destabiliseren, zegt Tom Sauer (UA). 

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.