Analyse

Is “woke-kapitalisme” het nieuwe hondenfluitje van extreemrechts?

In de Verenigde Staten ligt het financiële duurzaamheidslabel ESG onder vuur. Met anti-ESG-wetten en harde retoriek willen conservatieve politici het zogenaamde woke-kapitalisme indammen. Maar ook in Europa kan extreemrechts dezelfde weg bewandelen.
© Khaled Abdullah / Reuters
Analyse

Moeten we de Houthi’s onderschatten of net overschatten?

Ze leken uit het niets te komen, de Jemenitische Houthi’s en hun aanvallen in de Rode Zee. Maar de Houthi’s zijn al sinds 2004 militair actief in Jemen. MO* zet op een rijtje wat je moet weten om hun positie en militaire acties vandaag beter te begrijpen.
Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
ILO (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Kunnen wetten en handelsakkoorden echt een eerlijker, duurzamer wereld creëren?

De nieuwe zorgplicht, een verbod op dwangarbeid en handelsakkoorden: met die tools wil Europa eerlijke handel nastreven. Om de Europese markt te betreden, moeten kandidaat-handelspartners voldoen aan sociale voorwaarden. Maar wat leveren die eerlijke handelsclausules en wetten in de praktijk op?
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Handout photo by Numi Organic Tea
Analyse

Klimaatlabels voor voeding in opmars, maar kunnen ze de consument overtuigen?

Steeds meer bedrijven beginnen hun producten te labelen om de klimaatimpact ervan te laten zien. Maar hebben consumenten - en vooral het klimaat - daar een boodschap aan?
UN Photo / Isaac Billy / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Verenigde Naties blijven voor miljoenen aankopen in Rusland

Terwijl landen wereldwijd de economische en financiële banden met Rusland verbreken, blijven de Verenigde Naties onverminderd doorgaan met Russische diensten en goederen inkopen. Het toont de politieke hypocrisie van de VN aan, zegt een Aziatische diplomaat.  
Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)
Analyse

‘De Verenigde Naties beschermen de grote machten met hun dubbele standaard voor mensenrechten’

De VN stelden deze week hun nieuwe Jaarrapport over Kinderen en Gewapende Conflicten voor, maar organisaties voor mensenrechten reageren teleurgesteld. ‘Kinderen worden misbruikt in oorlogssituaties, maar de daders gaan vrijuit.’
Christopher Michel (CC BY 2.0)
Analyse

Kan kwijtschelding van schulden de problemen van prille democratie Soedan verhelpen?

Frankrijk wil 5 miljard dollar aan Soedanese schulden kwijtschelden, zei president Emmanuel Macron onlangs. Dat moet Soedan een duw in de rug geven richting democratie, na de revolutie van 2019. Maar de Soedanezen zijn niet onder de indruk, want ook kwijtschelding van schulden heeft een prijs.
Ninian Reid (CC BY 2.0)
Analyse

De Europese Unie kan meer doen om de wereld vaccins te geven

De coronacrisis zal de kloof tussen ontwikkelingslanden (zonder China) en rijke landen doen groeien, zo geeft het Internationaal Monetair Fonds aan. De Europese Unie benadrukt dat we dit niet mogen laten gebeuren. Maar het is twijfelachtig of ze daarvoor zelf de juiste stappen zet.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.