Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Pixabay/CC0
Opinie

‘Digitale nomaden jagen huurprijzen in gastlanden de hoogte in’

Digitaal nomadisme zit in de lift: sinds de coronapandemie werken steeds meer mensen vanop afstand in het buitenland. Dat is slecht nieuws voor de lokale bevolking, die steeds meer moeite heeft een betaalbare woning te vinden. Dat onderzocht Dave Cook, onderzoeker in de antropologie aan de UCL.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
pxfuel (CC0)
Opinie

‘Waarom we Afghanistan niet mogen vergeten’

Nu alle ogen gericht zijn op Oekraïne, lijkt de humanitaire crisis in Afghanistan vrijwel vergeten. Maar alleen met internationale hulp kan dat land aan een toekomst bouwen, zegt fotojournalist Kern Hendricks.
NAVO (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Investeren in 27 militaire dwergen is geldverspilling’

De Russische agressie bewijst voor MO*redacteur John Vandaele dat we werk moeten maken van een échte Europese defensie. Het is niet zinvol dat de lidstaten nog meer geld pompen in hun eigen leger.
Opinie

Een ongemakkelijke waarheid: ‘Dit is de echte reden waarom de vaccinatiegraad in Afrika achterophinkt’

‘Racistische beeldspraak strooien om te rechtvaardigen dat er te weinig vaccinvoorraden zijn en om kennis te kunnen hamsteren? Dat is bedroevend en beschamend’, schrijven Tian Johnson, Tom Moultrie, Gregg Gonsalves en Fatima Hassan. Want dat zijn de échte redenen voor de lage vaccinatiegraad op het Afrikaanse continent.
Darren Hillman (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘Techreuzen vliegen te veel’

De helft van de bedrijven die het meeste zakelijke vluchten boeken in de VS zijn technologiebedrijven. Deze bedrijven zijn het onze planeet en hun aandeelhouders verschuldigd hun jaarlijks aantal vluchten permanent gelijk te stellen met het aantal dat ze in 2020 boekten, vindt Richard Gokrun.
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
Regine Tholen (Unsplash)
Opinie

‘In 2060 begraven we meer dan 100 miljoen mensen per jaar. Kan dat duurzaam gebeuren?’

Hoe verduurzamen we onze rituelen zonder mensen te schofferen? Julie Rugg, onderzoekster aan de University of York: 'In elk aspect van ons leven – en onze dood – zullen we ons moeten aanpassen om minder te consumeren.'
EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Van Turkije tot de Verenigde Staten: ‘Dit zijn branden die we niet meer kunnen blussen’

Dit jaar zien we wereldwijd enorme branden die land, bos en gemeenschappen verwoesten. Waarom komen deze catastrofale branden steeds vaker voor en wat zijn de gevolgen? Hoogleraar Fire and Global Change Victor Resco de Dios: 'Welkom in een nieuw tijdperk van bosbranden.'

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.