Patrick Hendry / Unsplash
Analyse

Hét hete hangijzer van de klimaattop? Uitfasering van fossiele brandstoffen

Dit is wat er op het spel staat op de VN-klimaattop in Dubai: een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen. Zal dat lukken, met een oliestaat die de klimaattop organiseert?
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
©  Reuters / Hazem Achmed
Analyse

Libië staat stil, maar de olie moet blijven vloeien

De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende energiecrisis zorgden in Libië voor meer stabiliteit in de olieproductie en de olie-export en -inkomsten. Maar een oliedeal betekent nog geen duurzaam politiek akkoord. De recente natuurramp in Derna laat zien hoe nefast de politieke verdeeldheid is.
© Belgaimage / Florent Vergnes
Analyse

Russische huurlingen in ruil voor Afrikaanse grondstoffen

Twee politiek-militaire fenomenen zitten de laatste jaren in de lift: geprivatiseerde oorlogsvoering en het ultranationalistisch extremisme in Rusland. De uitvloeiing daarvan is de beruchte Wagner Group, het private militaire bedrijf dat officieel niet eens bestaat.
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Christopher Michel (CC BY 2.0)
Analyse

Kan kwijtschelding van schulden de problemen van prille democratie Soedan verhelpen?

Frankrijk wil 5 miljard dollar aan Soedanese schulden kwijtschelden, zei president Emmanuel Macron onlangs. Dat moet Soedan een duw in de rug geven richting democratie, na de revolutie van 2019. Maar de Soedanezen zijn niet onder de indruk, want ook kwijtschelding van schulden heeft een prijs.
© Reuters / Henry Nicholls
Analyse

Twee jaar na zijn eedaflegging gaat president Tshisekedi op zoek naar échte macht

Gaan we, twee jaar na de Congolese verkiezingen, naar een effectieve wissel van de macht? Daar lijkt het op, want president Félix Tshisekedi probeert zich te ontdoen van de invloed van voorganger Joseph Kabila. Maar dat is zo makkelijk nog niet.
© Gage Skidmore
Analyse

Wat betekent de overwinning van Biden voor Afrika?

De verkiezing van Joe Biden als nieuwe president van de VS heeft ook gevolgen voor de 1,3 miljard inwoners van Afrika. Academici, analisten en actievoerders verwachten een koerswijziging op uiteenlopende domeinen als migratie, gezondheid van vrouwen, mensenrechten en de klimaatverandering.
© Bensemra / Zohra Reuters
Analyse

Hoe de dictator van Kameroen miljoenen aan Amerikaanse bedrijven geeft om zijn reputatie op te poetsen met “fake news”

Pr-bedrijven publiceren in de Verenigde Staten “fake news” over Kameroen, op kosten van president/dictator Paul Biya. MO* legt bloot hoe dat precies gebeurt en botste onderweg op dubieuze krantenartikels, vriendjespolitiek op het hoogste niveau en een schimmige Colombiaans-Amerikaanse “journalist”.
© Reuters
Analyse

Libië toont welke wereldorde ontstaat als iedereen geweld kan gebruiken

Hoe de wereld vandaag geregeerd wordt, wordt duidelijker wanneer je Libië onder de loep neemt. Nemen nieuwe machten de leiding over van de Verenigde Staten, en zijn vrede en stabiliteit een mogelijkheid? ‘Militair ingrijpen gebeurt vandaag ook door regionale machten’, zegt Ghassan Salamé, tot maart nog VN-gezant voor Libië. ‘En dat is een geva ...
NIAID (CC BY 2.0)
Analyse

Ontwikkelingsexperts waarschuwen: ‘Corona is niet te stoppen zonder hulp aan arme landen’

Regeringen in rijke landen moeten arme landen niet negeren in de strijd tegen het coronavirus, anders is het onmogelijk de ziekte onder controle te krijgen. Daarop wijzen ontwikkelingsexperts.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.