Flickr / Peter Van den Bossche (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Wat betekent het nieuwe Chinese methaanplan voor het klimaat?

China wil zijn uitstoot van methaan, het tweede broeikasgas na CO2, verminderen. Dat is geen onbelangrijk voornemen, want het land is de grootste uitstoter van methaan ter wereld.
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
© Reuters
Analyse

VS lonken naar Zuidoost-Azië en komen zo op het terrein van China én Rusland

Een charmeoffensief. Zo kan je de tussenkomst omschrijven van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de Asean-top vorig weekend. Hij wil nauwer samenwerken met het blok van Zuidoost-Aziatische landen en hoopt de invloed van China in de regio te counteren. 
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
© Reuters / Ann Wang
Analyse

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan

Een nieuw “veiligheidspact” tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten jaagt een schokgolf door de regio rond de Indische en de Stille Oceaan. Niemand zegt luidop dat het pact gericht is tegen China, maar daar laat geen enkel land zich door misleiden.
Links: Farm Sanctuary (CC BY-NC-ND 2.0) Rechts: CC0
Analyse

Zachte wollen sokken, gemaakt van hard dierenleed

Wie weet waar onze wollen sokken vandaan komen? De zachtste wol komt vaak uit Australië, en schapenboeren snijden er de huid van hun dieren weg of besproeien hen met insecticiden. Een lichtpuntje: consumenten vragen steeds meer naar wol zonder dierenleed.
© Flickr / Solen Feyissa (CC BY-SA 2.0), TechCrunch (CC BY 2.0), Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0)
Analyse

Chinese techbedrijven betalen de rekening voor het autoritaire beleid van Xi Jinping

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen weer op: Donald Trump wil dat de populaire TikTok-app vanaf zondag niet meer gedownload kan worden in zijn land. Waar gaat het naartoe met die twee?
Flickr / Frerk Meyer (CC BY-SA 2.0)
Analyse

De wereldhandel is in oorlog, en de frontlijn heet 5G

Honderd procent van de 4G-apparatuur in ons land komt van Chinese leveranciers. Na dertig jaar globalisering zijn de economieën van het Westen en van China nauw verweven, maar er klinken steeds meer stemmen om die banden af te bouwen. Maar zo makkelijk is dat niet, zeggen enkele Belgische multinationals in vertrouwen aan MO*.
© Reuters / POOL NIEUW
Analyse

Geld, macht en politiek gerommel in de rangen van de WHO

‘Een WHO-directeur-generaal kan een lidstaat niet te hard aanpakken, en zeker niet eentje als China of Amerika.’ Het is een treffend antwoord van een Europese topdiplomaat. De vraag: waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet strenger optrad tegen China.
Antônio Milena - http://img.radiobras.gov.br/Aberto/index.php/Imagens.Principal.20.0.2004-01-26, (CC BY 3.0), Wikimedia Commons
Analyse

Waarom China en India zich tot de tanden bewapenen

China en India, samen goed voor 2,7 miljard inwoners, gaven vorig jaar een recordbedrag uit aan defensie. De belangrijkste reden daarvoor is 'de perceptie of zelfs realiteit van dreiging', zegt onderzoeker Siemon Wezeman.
NIAID (CC BY 2.0)
Analyse

Ontwikkelingsexperts waarschuwen: ‘Corona is niet te stoppen zonder hulp aan arme landen’

Regeringen in rijke landen moeten arme landen niet negeren in de strijd tegen het coronavirus, anders is het onmogelijk de ziekte onder controle te krijgen. Daarop wijzen ontwikkelingsexperts.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.