Opinie

Een ongemakkelijke waarheid: ‘Dit is de echte reden waarom de vaccinatiegraad in Afrika achterophinkt’

‘Racistische beeldspraak strooien om te rechtvaardigen dat er te weinig vaccinvoorraden zijn en om kennis te kunnen hamsteren? Dat is bedroevend en beschamend’, schrijven Tian Johnson, Tom Moultrie, Gregg Gonsalves en Fatima Hassan. Want dat zijn de échte redenen voor de lage vaccinatiegraad op het Afrikaanse continent.
Steve Evans / Wikimedia (CC BY 2.0)
Opinie

‘Een militaire ingreep in Mozambique zal het conflict nog verergeren. Dit is waarom’

Duizenden militairen naar Mozambique sturen om de regering te helpen optreden tegen de opstandelingen in de provincie Cabo Delgado? Geen goed idee volgens de Zuid-Afrikaanse expert internationale betrekkingen, Gilbert Khadiagala. Hij legt uit waarom hij niet overtuigd is. 
Marc Pascual / Pixabay
Opinie

Sprinkhanenplagen: waar komen ze vandaan en wat is er aan te doen?

Zeven miljoen mensen in Botswana, Namibië en Zimbabwe worden geplaagd door zwermen sprinkhanen die hun gewassen en weiden vernielen. Maar hoe ontstaat zo’n plaag en wat kun je er aan doen? Frances Duncan van de Universiteit van Witwatersrand zet de feiten op een rij.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Opinie

Een tabaksfabrikant die een basisschool sponsort: in China is het normaal

Een tabaksfabrikant die basisscholen sponsort, is in China een normaal verschijnsel. Een vorm van sociaal verantwoord ondernemen waar vraagtekens bij gezet kunnen worden, zegt Jennifer Fang, onderzoeker aan de Simon Fraser University in Burnaby (Canada).
Denis Onyodi: IFRC/DRK/Climate Centre (CC BY-NC 2.0)
Opinie

De storm is voorbij, maar voor vrouwen en meisjes blijft de ellende duren

De storm is gaan liggen, maar de gevolgen voor vrouwen zijn nog steeds te voelen. Door de chaos in de nasleep van de ramp zijn vrouwen erg kwetsbaar voor seksueel geweld en uitbuiting, schrijft vrouwenrechtenactiviste Edinah Masiyiwa.
© Mercedes Sayagues/IPS
Opinie

Na de verkiezingen start het harde werk voor burgerorganisaties in Zimbabwe

Zimbabwe trekt vandaag naar de stembus. Sinds de staatsgreep vorig jaar president Mugabe dwong tot aftreden, zijn veel restrictieve wetten nog steeds geen haar versoepeld. Zal een nieuwe leider de nodige vrijheid voor Zimbabwe kunnen garanderen, vraagt Teldah Mawarire van Civicus zich af? 
(c) FOS
Opinie

Verkiezingen in Zimbabwe: kansen voor verandering?

Maandag trekt Zimbabwe naar de stembus. Kan het land na een jarenlange status-quo onder Mugabe de weg van verandering inslaan? Thibaud Dezyn van solidariteitsorganisatie FOS volgt de situatie in het Afrikaanse land op de voet en blikt vooruit.
UN Geneva CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Zimbabwe: Mnangagwa, zijn partij en het leger blokkeren vooruitgang

Drie belangrijke barrières weerhouden Zimbabwe ervan te breken met corruptie en het disfunctionele politieke systeem: de regerende Zanu-PF, de president en het leger. Wie begaan is met democratie in het land, moet zich hiertegen verzetten, zegt James Hamill, expert aan de Universiteit van Leicester.
Jim Mattis, United States Government Work (CC0)
Opinie

Na Mugabe zijn alle ogen op Museveni gericht

Nu Robert Mugabe is afgetreden als president van Zimbabwe, groeit de druk op de Oegandese president Yoweri Museveni, schrijven de Britse politicologen Justin Willis, Gabrielle Lynch en Nic Cheeseman. Museveni is met bijna dertig jaar ongeveer even lang aan de macht, maar denkt aan geen wijken. Integendeel: hij wil de grondwet aanpassen om zich in 2 ...
GCIS (CC BY-ND 2.0)
Opinie

Mugabe sleurt Zimbabwe de dieperik in

Heeft Robert Mugabe nog een toekomst als sterke man in Zimbabwe? Jasper Rommel werkt voor de Belgische ngo FOS in Zuidelijk-Afrika en volgt de situatie in Zimbabwe op de voet. Hij schreef deze analyse. 
Opinie

Westerse megafoondiplomatie helpt Zimbabwe niet vooruit

Sinds de uitbraak van de cholera-epidemie in de zomer van 2008 zijn al meer dan drieduizend Zimbabwanen aan de ziekte gestorven. Opnieuw piekt de westerse verontwaardiging over dictator Mugabe. Is het geen tijd om in te grijpen? Hebben wij immers niet de responsibility to protect?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.