zhang kaiyv / Unsplash
Opinie

‘Chinese bevolking blijft krimpen, en dat heeft wereldwijd gevolgen’

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
Pixabay (CC0)
Opinie

‘De Russische economie stevent af op een implosie’

Poetin mag Rusland in het verleden dan wel uit een getroebleerde tijd geleid hebben, hij heeft het land met nieuwe problemen opgezadeld, schrijft hoogleraar Internationale Bedrijfskunde Eric Werker. Door de snel verslechterende economie manoeuvreert hij zich in een onmogelijke positie.
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
Opinie

Coronacrisis blaast mythe van derde en eerste wereld omver

De manier waarop landen de coronapandemie bestrijden haalt een van de meest diepgewortelde vooroordelen in de wereld – en in Afrika – onderuit, schrijft Steven Friedman, politicoloog aan de Universiteit van Johannesburg. 
Michel Temer (CC BY-SA 2.0) - Jeso Carneiro (CC BY-NC 2.0) - Michael Vadon (CC BY 2.0)
Opinie

Autoritaire leiders pakken coronacrisis vaak slechter aan

Her en der klinken geluiden dat autoritaire regimes beter in staat zijn een pandemie zoals COVID-19 te bestrijden. Maar op termijn zou wel eens kunnen blijken dat democratieën het beter doen, zegt de Zuid-Afrikaanse politicoloog Steven Friedman.
Göran Höglund (Kartläsarn) CC BY-ND 2.0
Opinie

Wat nu met de Korea’s?

Tijdens de mislukte top in Vietnam waren alle schijnwerpers gericht op de VS en Noord-Korea. Zuid-Korea bleef veel meer op de achtergrond. Nochtans zijn er grote gevolgen op korte en lange termijn.
CC Jean Wimmerlin / Unsplash
Opinie

De terugkeer van natuur in oorlogszones kan de wonden helpen helen

In zones waar gevochten is, kan de natuur zich soms snel herstellen en soorten die elders bedreigd zijn, floreren. De natuur kan in die zones mee helpen om de wonden van het conflict te helen.
Dennis Keller CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Afrika heeft slimmere toiletten nodig, en ze bestaan

Met elke spoelbeurt gaat er zes tot zestien liter water door het toilet. Afrika kan zich dat niet permitteren. Maar gelukkig zijn er slimmere toiletsystemen, zeggen professor watertechnologie Mooyoung Han en burgerlijk ingenieur Shervin Hashemi van de Nationale Universiteit van Seoel.
Morning Calm Weekly Newspaper CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Waarom de twee Korea’s waarschijnlijk nooit meer samensmelten

De toenadering tussen de twee Korea’s betekent lang niet dat de landen kans maken op een hereniging, integendeel, schrijft Niki Alsford, directeur van het International Institute of Korean Studies aan de University of Central Lancashire.
Uri Tours (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Nucleaire dooi broos maar hoopvol

Na een periode van pure provocatie is de wereld getuige van een ongeziene ommekeer. Na een versoepeling ten aanzien van Zuid-Korea, lijkt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ook bereid om over een nucleaire dooi te praten. Kan Amerikaans president Donald Trump dit mee helpen verwezenlijken?
(CC LSS)
Opinie

Internationale adopties in vrije val en dat is geen goed nieuws

Internationale adoptie is tussen 2005 en 2015 met bijna driekwart gedaald. Dat is geen goed nieuws, schrijven Mark Montgomery en Irene Powell, hoogleraren Economie aan het Amerikaanse Grinnell College, want adopties kunnen het leven van kinderen drastisch verbeteren en zelfs levens redden.
Mathieu Thouvenin CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Waarom een beperkte Amerikaanse aanval op Noord-Korea een bijzonder slecht idee is

Ondanks de recente toenadering tussen de Korea’s in de aanloop naar de Winterspelen blijft de kans op een militair conflict in 2018 groot, schrijft Andrew O’Neil, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Griffith University in Australië.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.