© Ruth Govaerts
Analyse

EU “viert” vijfde verjaardag VN-Migratiepact met ‘aanval op bescherming vluchtelingen’

Exact vijf jaar geleden namen de lidstaten van de Verenigde Naties het Migratiepact aan. Precies op die vijfde verjaardag is de Europese Unie dichtbij een akkoord over een eigen migratiepact, dat lijnrecht tegen dat van de VN ingaat.
Ggio (CC BY-SA 3.0)
Analyse

‘Wil je smokkelaars stoppen? Bied vluchtelingen dan veilige toegangswegen’

‘Hervestiging is een voorspelbare vorm van migratie, en die kost altijd minder.’ Maar kan dat op tegen de Europese leuze van irreguliere migratie stoppen en mensensmokkel bestrijden’? Een nieuw wettelijk kader zou EU-lidstaten in elk geval kunnen helpen om erkende vluchtelingen te hervestigen.
Jakayla Toney (Unsplash)
Analyse

Is er genoeg ondersteuning voor lgbtq+-vluchtelingen in onze opvangcentra?

Hoe is het om als lgbtq+-vluchteling in onze opvangcentra te verblijven? Wat doet Fedasil om de opvang voor iedereen inclusief te maken? 'We zijn het niet gewend om mensen te vertrouwen.'
© Caritas International – Isabel Corthier
Analyse

Om nieuwkomers succesvol te integreren, moeten we burgers betrekken

Een netwerk van burgers dat een vluchtelingengezin rechtstreeks, actief en lokaal begeleidt tijdens hun integratietraject, dat is het uitgangspunt van Community Sponsorship. Het project van Caritas en Fedasil is net uit de pilootfase. ‘Op deze manier hebben vluchtelingen meteen een sociaal vangnet.’
pixnio (CC0)
Analyse

‘We moeten ons meer richten op de kwalificaties van erkende vluchtelingen’

De zorg smeekt om zorg- en verpleegkundigen. En die zijn er mogelijk onder erkende vluchtelingen, maar zij mogen de job vaak niet uitoefenen zonder geldig diploma. Met het pilootproject IntegraZorg kunnen zij zich nu omscholen. Een win-winsituatie, klinkt het.
Analyse

Een woning als grondrecht, maar niet voor iedereen?

Was een dak boven je hoofd ooit een grondrecht, dan vervelt het vandaag steeds meer tot een beloning die nieuwkomers moeten verdienen. Gelukkig zijn er solidaire burgers om erkende vluchtelingen aan een wortelplaats te helpen. Maar is dit wel hoe het zou moeten gaan?, vragen zij zich af.
UN Women / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Oekraïense vrouwen en kinderen op de vlucht zijn makkelijke prooi voor mensenhandelaars

Vrouwen en kinderen vertegenwoordigen de grote meerderheid van mensen op de vlucht uit Oekraïne. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen dat die kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.
Reuters / Khalil Ashawi
Analyse

Turkije krijgt Europees geld voor vluchtelingen, maar moet dat de mensen of de grenzen beschermen?

Nu de Turkse regering zwaar onder druk staat om een strenger terugkeerbeleid uit te bouwen, komt ook Europa in nauwe schoentjes te zitten. Want kan je terugkeercentra financieren met het risico op mensenrechtenschendingen? 
© Bryan Woolston
Analyse

Net gevlucht uit Afghanistan en nu opnieuw uit Oekraïne

Naar schatting 300 Afghanen migreerden vorige zomer, na de val van de Taliban, naar Oekraïne. Velen van hen zijn nu voor de tweede keer in een half jaar tijd gevlucht. Waar moeten deze mensen naartoe? MO* sprak met twee Oekraïense Afghanen die veilig Antwerpen konden bereiken.
© Reuters / Thomas Peter
Analyse

De dubbele houding van Europa: Oekraïners zijn méér welkom dan andere vluchtelingen

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om Oekraïne te ontvluchten. Mensen met een andere huidskleur worden onderweg uitgescholden, bestolen en fysiek aangevallen. Bovendien worden ze aan de grenzen anders behandeld dan witte vluchtelingen.
Reuters/Valentyn Ogirenko
Analyse

Stemmen uit Oekraïense schuilkelders: ‘Ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn’

Een week duurt de oorlog in Oekraïne nu al. MO*journalist Pieter Stockmans kon spreken met Oekraïners die hij eerder ontmoette tijdens zijn reportages over het land. Ze verblijven nu in schuilkelders. Ze zijn geterroriseerd en vol ongeloof, maar vastberaden om hun werk verder te zetten.
© Toon Lambrechts
Analyse

‘Europa exporteert geweld naar de Balkan’

Sinds Bosnië een flessenhals werd op de Balkanroute rolt het land van de ene crisis in de andere. De IOM (International Organisation for Migration) beheert er met Europees geld een aantal opvangkampen, maar in Bosnië klinkt er snoeiharde kritiek op haar aanpak.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.