© Ruth Govaerts
Analyse

EU “viert” vijfde verjaardag VN-Migratiepact met ‘aanval op bescherming vluchtelingen’

Exact vijf jaar geleden namen de lidstaten van de Verenigde Naties het Migratiepact aan. Precies op die vijfde verjaardag is de Europese Unie dichtbij een akkoord over een eigen migratiepact, dat lijnrecht tegen dat van de VN ingaat.
Pexels / Monstera (CC0)
Analyse

Als we nu eens gewoon geld geven in plaats van hulp?

Kan je mensen uit de armoede helpen door gewoon geld te geven? Wereldwijd nemen overheden en organisaties de proef op de som. ‘Mensen vinden het heel lastig als iemand onvoorwaardelijk geld krijgt. Tot het over henzelf gaat. Want zelf zouden ze het geld wel rationeel besteden.’
© UN News / Abdelmonem Makki
Analyse

VN bezorgd nu rijke landen ontwikkelingshulp doorsluizen naar steun voor Oekraïne

De invasie in Oekraïne heeft de militaire uitgaven onder westerse landen fors opgedreven en tot een stijging geleid van humanitaire hulp aan het belegerde land. Die uitgaven gaan ten koste van de hulp aan ontwikkelingslanden. De VN maken zich daarom grote zorgen over de armere landen van de wereld.
Ariel D Javellana / DER / Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘Dekoloniseren gaat niet over woke zijn, maar over hoe je mensen kunt beschermen’

Ontwikkelingssamenwerking staat al enkele jaren onder druk om te dekoloniseren. Maar hoever staan we? Kan een sector die gebouwd is op het kolonialisme wel gedekoloniseerd worden? Vier experten maken de balans op. ‘De intenties om te dekoloniseren zijn er, maar de manier waarop is vaak fout.’
© Stampmedia
Analyse

‘Jongeren niet meer geëngageerd? Die uitspraak is compleet misplaatst’

Jongeren zien voortdurend berichten over internationale problemen en conflicten, zoals vandaag het conflict in Oekraïne. Kunnen vrijwilligersorganisaties hen nog warm maken om zich in te zetten voor het zoveelste liefdadigheidsproject?
© Reuters / Zohra Bensemra
Analyse

De weg naar gendergelijk onderwijs loopt niet enkel langs de schoolpoort

Zullen steden zorgen voor een doorbraak van gendergelijk onderwijs? Onderzoek leert alvast dat meer stedelijke omgevingen ook meer kansen bieden. Maar steden mogen nog niet op hun lauweren rusten. ‘De vraag blijft waar het geld naartoe gaat.’
© Flore Deman
Analyse

Pandemie duwt vooral tienermeisjes uit schoolbanken

Toen door COVID-19 scholen wereldwijd de deuren sloten, vreesden onderwijsspecialisten het ergste. Miljoenen leerlingen, in de eerste plaats meisjes, zouden na de sluiting niet terugkeren, zo werd gevreesd. Vier coronagolven later is het tijd voor een eerste balans.
© Reuters / Christophe Van Der Perre
Analyse

Wat blockchain kan betekenen voor het Afrikaanse continent

Er is best wat gezonde scepsis ten opzichte van mediagenieke cryptomunten zoals bitcoin. Maar het geloof in de achterliggende technologie, blockchain, groeit. Onderzoekers noemen het toepassingsveld daarvan enorm en veelbelovend. Ook, en niet in het minst, voor overheden op het Afrikaanse continent.
Leandro Maldini / Unsplash (CC0)
Analyse

‘Dat vrouwen in België niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, is een politiek probleem’

Mensen met een vluchtverleden en personen zonder wettig verblijf lopen meer en groter risico op gendergerelateerd geweld, zeker vrouwen. ‘Maar net voor die groep is de bestaande hulpverlening vaak ontoegankelijk’, concluderen zowel de organisatie GAMS als Dokters van de Wereld.
© Louis Lammertyn
Analyse

Laptops willen en kunnen langer mee

In België kopen we jaarlijks meer dan 1 miljoen laptops, en die gaan gemiddeld slechts 4,5 jaar mee. De productie van een laptop heeft een CO2-impact die tot wel 10 keer groter is dan die van een smartphone. Met een goed uitgekiend hergebruik kan zo’n toestel vaak 10 jaar lang mee. 
jozuadouglas / Pixabay
Analyse

‘De manier waarop de rijke westerse mens leeft vergroot onze voetafdruk, niet de bevolkingstoename in Afrika’

In haar nieuwe boek "Het is allemaal de schuld van de Chinezen" ontkracht journaliste Tine Hens tien dooddoeners over het klimaat. Ze klopte hiervoor aan bij allerhande klimaatwetenschappers en experts. Een fragment. 
International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Afrikaans zorgpersoneel gaat liever in het buitenland werken, en al zeker sinds coronacrisis

Al jarenlang migreren Afrikaanse dokters en verplegers naar het Westen, ook al is er in hun thuisland vaak niet genoeg medisch personeel. Nu COVID-19 tekorten in de gezondheidszorg blootlegt, proberen veel westerse landen nog meer buitenlandse krachten aan te trekken.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.