Wes Warren / Unsplash
Nieuws

Klimaatcrisis doet onze inkomens met een vijfde krimpen tegen 2050

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons 6 keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt Duits onderzoek in het vakblad Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11% geschat.
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
S. Kilungu / CCAFS / (CC BY-NC 4.0)
Nieuws

VS vervoegen Vlaanderen in Afrikaans klimaatfonds

De Verenigde Staten gaan 5 miljoen dollar bijdragen aan het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (ACCF). Dat fonds, dat loopt tot 2027, moet Afrikaanse landen ondersteunen om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Het ACCF krijgt verder steun van Vlaanderen, Duitsland, Italië, Quebec en Canada. 
seagul / Pixabay
Nieuws

Ook in crisistijden blijft hernieuwbare energie stevig groeien

Ondanks de globale onzekerheden, zette hernieuwbare energie zijn groei in 2021 gestaag voort. Een ongeziene 81 procent van alle nieuw gebouwde capaciteit was groen, blijkt uit nieuwe data van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA).
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Enough Project - Nuria Ortega/African Parks Network (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

DNA-onderzoek van slagtanden legt stropers vuur aan de schenen

Onderzoekers aan de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om stropersbendes in kaart te brengen via DNA in de slagtanden van olifanten. Met behulp van de nieuwe techniek kan men een groot deel van het in beslag genomen ivoor koppelen aan één of enkele misdaadsyndicaten.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.
Photorama / Pixabay
Nieuws

Bijensterfte gevaarlijker voor Globale Zuiden dan voor het Westen

De afnemende populatie van bijen en andere bestuivers heeft potentieel verwoestende gevolgen voor mensen overal. Regio’s met een armere bevolking lopen hierbij het grootste risico. Zij zijn namelijk meer afhankelijk van gewassen waarvoor bestuiving noodzakelijk is.   
IMF Photo/Sergey Ponomarev / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Farmaceutische bedrijven houden de wereld gegijzeld’

Iedereen wereldwijd inenten tegen COVID-19? Dat zou minstens 5 keer goedkoper kunnen zijn, als farmabedrijven geen winst zouden maken met hun monopolies op die vaccins. Dat stelt de People’s Vaccine Alliance, een alliantie van zeventig organisaties waar ook Oxfam deel van uitmaakt.
Sofia Terzoni / Pixabay
Nieuws

Handvol grootsteden produceert helft van alle broeikasgassen

Slechts 25 van een totaal van 167 wereldsteden zijn verantwoordelijk voor maar liefst 52% van de uitstoot van broeikasgassen. En 23 van de grootvervuilers zijn steden in China, stelt nieuw onderzoek.    
Marcelo Camargo/Agência Brasil, Creative Commons 3.0
Nieuws

Commerciële landbouw belangrijkste factor voor verwoesting tropisch regenwoud

Tussen 2013 en 2019 ging 77 miljoen hectare regenwoud verloren door ontbossing. Het grootste deel van dit gebied kreeg een nieuwe bestemming als landbouwgrond, maar in meer dan de helft van de gevallen bleek de ontbossing illegaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van ngo Forest Trends.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.