Wes Warren / Unsplash
Nieuws

Klimaatcrisis doet onze inkomens met een vijfde krimpen tegen 2050

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons 6 keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt Duits onderzoek in het vakblad Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11% geschat.
Rudolf-Peter Bakker / Unsplash
Nieuws

Klimaatverandering zal wijnregio’s flink dooreenschudden

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italië en Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
Ivan Radic (CC BY 2.0)
Nieuws

Om klimaatdoelen Parijs nog te halen, moet uitstoot 7 keer sneller dalen dan huidige tempo

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2% dalen – of zeven keer sneller dan het huidige tempo.
Maria Oswalt (Unsplash)
Nieuws

Financiële wereld trekt zich steeds meer terug uit kernwapenindustrie

Steeds meer banken staan weigerachtig tegenover nieuwe investeringen in kernwapens. De oorlog in Oekraïne heeft de nucleaire dreiging namelijk opnieuw actueler gemaakt, stelt een nieuw rapport van de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) en vredesorganisatie PAX.
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
Pixabay
Nieuws

Californië neemt vlucht vooruit: geen dieseltrucks meer vanaf 2036

De Amerikaanse staat Californië heeft een verbod goedgekeurd op de verkoop van dieseltrucks vanaf 2036. Dat geeft Europa het nakijken, zeggen ngo’s, en dreigt de dominantie van Europese vrachtwagenbouwers op de wereldmarkt in het gedrang te brengen.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Pixabay
Nieuws

Nieuwe generatie 60-plussers heeft veel grotere ecologische voetafdruk

De nieuwe generatie 60-plussers heeft een erg grote ecologische voetafdruk. In 2005 waren senioren nog verantwoordelijk voor 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Tien jaar later, in 2015, was dat al bijna 33 procent, zo blijkt uit onderzoek.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.
Alaska DOT&PF / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Smeltende permafrost bedreigt helft gebouwen en wegen in noordpoolgebied

Omdat de aarde opwarmt, dooit ook de permafrost – bevroren grond die normaal gezien nooit ontdooit. Dat zal voor tientallen miljarden schade toebrengen aan gebouwen en wegen in het noordpoolgebied, concludeert een internationaal onderzoek.
anokarina (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

In warmere wereld naderen orkanen steeds dichter bij dichtbevolkte gebieden

Door de klimaatverandering kunnen tropische stormen steeds verder opschuiven richting de polen, stelt onderzoek in Nature Geoscience. Daardoor bedreigen ze vaker dichtbevolkte regio’s en wereldsteden.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.