© Reuters / Khaled Abdullah Ali Mahdi
Boek

Twee boeken die Jemen en Syrië op tafel leggen

Twee Nederlandstalige boeken zetten conflictlanden Syrië en Jemen opnieuw in de kijker: een pakkende familiegeschiedenis en een ge(s)laagd reisverslag. Beide boeken hebben niet de pretentie om de oorlogen te kaderen, maar schetsen de impact ervan op mensenlevens.
Boek

De enige zwarte man in Dachau en de eerste zwarte kapper in Brussel

Twee recente boeken belichten een aspect van de kolonisatie dat minder bekend is. De auteurs reconstrueren het leven van iemand die in Congo geboren is, maar tijdens het interbellum in ons land belandde. In beide boeken speelt de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens WO II een rol.
© Reuters / Thomas Mukoya
Boek

Een kijk in de ziel van Congo

In ‘De kinderen van Oost-Congo’ vertelt journaliste Katrien Vanderschoot de recente geschiedenis van het woelige Afrikaanse land door de ogen van een kindsoldaat en een activiste. Hun persoonlijke getuigenissen maken het een verhaal waarin naast de grote politiek ook de gewone mens centraal staat.
© Reuters
Boek

Geef Afrika de plaats die het verdient

Op zoek naar argumenten in het dekolonisatiedebat stuitte MO*journalist Kris Berwouts op 3 boeken in verschillende talen van auteurs met verschillende achtergronden (een Afrikaan, een Europeaan en een Afro-Amerikaan). Alle drie willen ze Afrika opnieuw in het centrum van zijn geschiedenis zetten.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
© Reuters / Pool New
Boek

‘Excuses aanbieden voor de kolonisatie is de doos van pandora openen’

Moet Frankrijk zich verontschuldigen voor de kolonisatie van Algerije? Die vraag blijft zorgen voor verhitte discussies in beide landen. Waarom is de kolonisatie, bijna zestig jaar na de onafhankelijkheid, nog een discussiepunt? MO* zoekt naar antwoorden en neemt daarvoor enkele recente boeken over de kwestie ter hand.
© Anthon Keuchenius
Boek

‘Jemenieten zien hun land als een begraafplaats voor grootmachten’

Net zoals de Afghanen zien ook de Jemenieten hun land als 'een begraafplaats voor grootmachten', merkt Abdelkader al-Guneid op in zijn boek "Prison Time in Sana'a". De vraag is: wacht Jemen hetzelfde lot? In drie recente boeken reis je als lezer mee door het door oorlog verscheurde land.
Azirlazarus (CC BY-SA 3.0)
Boek

De nasleep van Turks verzet in poëzie: ‘Poëzie graaft naar blinde vlekken’

Met "Nasleep" brengt de Nederlandse dichter Çaglar Köseoglu een opmerkelijke dichtbundel uit. Zeven jaar na de Gezi-protesten in Turkije neemt hij die als zijn vertrekpunt. MO* sprak met Köseoglu en met de Istanbulse dichter Efe Duyan over de sporen die revoluties nalaten.
Boek

Literaire tips om 2021 door te komen (of om je geliefden daarbij te helpen)

Goede voornemens, lockdownverveling of te veel tijd om te temmen: alle redenen zijn goed om een boek open te slaan. Oud-hoofdredacteur Gie Goris deelt alvast graag de schoonheid, beklemming en verhelderende inzichten die hij in deze boekenstapel vond. Steek de lichtjes aan, schenk nog een glaasje wijn in, lees, en geniet.
© Jeroen Janssen
Boek

Mijn leven in een container, klem in een loopgravenoorlog van de Verenigde Naties

Lezers van MO* kennen Congo-expert Kris Berwouts. Al jaren brengt hij als MO*wereldblogger verslag uit van de situatie in de regio rond de Grote Meren. MO* biedt u graag een passage aan uit zijn nieuwe boek ‘Mijn leven als mushamuka’.
© Gie Goris
Boek

60 jaar onafhankelijkheid van Congo: weinig te vieren, veel te lezen en te leren

Op 30 juni is Congo 60 jaar onafhankelijk. En hoewel er volgens een aantal Congowaarnemers weinig te vieren valt, is er gelukkig wel veel te lezen. Enkele leestips voor uw dekoloniale zomer.
© Reuters / Vitaly Nevar
Boek

Vijf China-boeken die je de wereld leren kennen

Alleen al de eerste helft van dit jaar verschenen vijf originele boeken in het Nederlands over China. Dat zegt iets over het groeiende belang van het Middenrijk in onze levens en op het wereldtoneel. China verandert de wereld en dat verdient wel enkele boeken om een en ander te duiden.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.