Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
© Galerij Uitstalling
Interview

Fotograaf en visueel activist Zanele Muholi: ‘Kunst kan levens redden, al het andere is bijzaak’

Zanele Muholi documenteert al ruim 20 jaar het leven en lijden van zwarte lgbti+’ers in Zuid-Afrika. Met indringende zwart-witportretten wil de fotograaf deze vaak onzichtbare gemeenschap vastleggen voor het nageslacht. ‘Mijn beelden zijn mijn bijdrage om van de wereld een betere plek te maken.’
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
pxhere (CC0)
Opinie

‘Waardevolle data zijn niet gelijk verdeeld over de wereld’

Data worden regelmatig de ‘nieuwe olie’ genoemd; zo waardevol zijn ze. Maar slechts in een select aantal landen wordt, net zoals bij olie, waarde uit data gecreëerd. Vooral op gebied van klimaatverandering heeft de data-ongelijkheid grote gevolgen, schrijft onderzoeker Hamid Mehmood.
© Belga / Bruno Fahy
Interview

‘We verbinden “vluchtelingen” te vaak met het Globale Zuiden. Niets garandeert dat het ons nooit overkomt’

Van regularisatiedebatten tot COVID, grenzen winnen weer aan belang volgens professor geopolitiek Klaus Dodds. ‘Als Europeanen genoten wij jarenlang “border privilege” of grensprivilege. Die tijd is voorbij.’ ​​​​​​
public domain (CC0)
Opinie

De wereld zit in een "Grote Migratieclash" (en die wordt nog groter)

De wereld zit in een "Grote Migratieclash", een bittere strijd tussen degenen die “weg willen” uit hun land en degenen die anderen “weg willen houden” uit hun land, zegt Joseph Chamie, demograaf en voormalig directeur van de VN-Bevolkingdivisie.
© YouTube (screenshot)
Interview

Sabelo Ndlovu: ‘De koloniale wereld moet wijken voor een wereld van sociale rechtvaardigheid’

Koloniale standbeelden en koninklijke spijtbetuigingen zijn zichtbare symbolen in een strijd die veel verder moet gaan. ‘De koloniale wereld met zijn ongelijkheden en hiërarchieën moet wijken voor een wereld van sociale rechtvaardigheid’, zegt historicus Sabelo Ndlovu-Gatsheni over de strijd tegen racisme en voor dekolonisering. ‘Daarvoor zijn coal ...
UNFPA Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Gezinsplanning als mensenrecht staat onder druk

Vijftig jaar geleden legde de internationale gemeenschap het recht op gezinsplanning vast, maar dat recht staat wereldwijd onder druk. Vrouwen kunnen er vaak geen gebruik van maken, constateert Natalia Kanem, directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA).
© Andrea Vale/IPS
Reportage

Getuigenis uit Peru: ‘In ontwikkelingslanden bestaan mensen met beperking gewoon niet’

Tachtig procent van de mensen met een beperking woont in ontwikkelingslanden. Hun verhalen zijn allemaal anders, maar het stigma en het gebrek aan middelen zijn overal dezelfde. Bijna negen op de tien Peruaanse kinderen met een beperking krijgen geen enkele vorm van onderwijs.
UNCEF Ethiopia CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Armoede en gebrekkige seksuele zorg gaan vaak samen

Armoede is zowel oorzaak als symptoom van andere vormen van ongelijkheid, zoals beperkte mogelijkheden tot gezinsplanning en gebrekkige geboortezorg. Daardoor lopen vrouwen en meisjes een welvarende toekomst mis, zegt het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) in een nieuw rapport.
Nieuws

Kinderen van vandaag betalen rekening klimaatverandering

Kinderen die vandaag opgroeien, zullen het gelag betalen voor de opwarming van de aarde, waarschuwt Unicef in een nieuw rapport. Ook de kinderen in het rijke Westen zullen de gevolgen ondervinden.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.