Pyae Sone Htun / Unsplash
Opinie

‘3 jaar na de staatsgreep beweegt er weer wat in Myanmar’

3 jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie, schrijven Adam Simpson en Nicholas Farrelly.
Unsplash / Kevin Bluer
Opinie

‘Straatverkopers verdienen gerechtigheid’

In de ogen van overheden zijn straatverkopers een plaag: ze vervuilen, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in. Adjunct-hoogleraar Teresa Marchiori vindt dit kortzichtig. Straatverkoop is volgens haar een legitieme economische activiteit die meer ondersteuning verdient.  
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Ninjastrikers / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Waarom we Oekraïne wel ter hulp snellen en Myanmar niet’

Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven hoogleraars Nicholas Farrelly en Adam Simpson.
© Niklas Elmehd for Nobel Prize Outreach
Opinie

‘Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land’

Het is met bijzonder veel enthousiasme en voldoening dat Media.21 kennis heeft genomen van de Nobelprijs voor de Vrede voor de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov. Het Nobelcomité raakt daarmee een essentieel thema aan: de persvrijheid, die steeds meer onder druk staat.
v i p e z CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Slavernij is nooit afgeschaft, en misschien sponsort u het wel

Bij slavernij denken we vaak aan de twaalf miljoen West-Afrikanen die naar de Amerika’s gebracht zijn om er in plantages te gaan werken. Maar de praktijk is nog steeds levend en wel, schrijft Catherine Armstrong.
Aung Naing Soe / Public domain (CC0)
Opinie

‘Myanmar is terug op weg naar autoritarisme’

De veroordeling van twee Reuters-journalisten deze week in Myanmar laat zien dat het land op weg terug is naar autoritarisme, zegt Andrew Fagan, plaatsvervangend directeur van het Human Rights Centre van de Universiteit van Essex.
United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Vrouwen eerste slachtoffers van klimaatverandering

Vrouwen en meisjes in het Zuiden hebben het zwaarst te lijden onder de klimaatverandering. Als we deze vrouwen versterken en gelijke rechten geven, zal dat uiteindelijk leiden tot een leefbare toekomst voor iedereen, zeggen genderexpert Victor Tsang en communicatieverantwoordelijke Shari Nijman van VN Milieu.
Seyyed Mahmoud Hosseini/Tasnim News Agency (CC BY 4.0)
Opinie

VN-Veiligheidsraad moet etnische zuivering van Rohingya in Myanmar stoppen

De genadeloze campagne van het Myanmarese leger tegen de Rohingya gaat onverminderd voort, zegt Matthew Wells van Amnesty International, net terug van een twee weken durende onderzoeksmissie naar Cox’s Bazar in Bangladesh. Hij roept de VN-Veiligheidsraad op de etnische zuivering een halt toe te roepen.
TOTO LOZANO/PPD (CC0)
Opinie

Duterte richt pijlen op de media die hem aan de macht hielpen

De controversiële Filipijnse president Rodrigo Duterte keert zich tegen Rappler, een nieuwsplatform dat een belangrijke rol speelde in zijn presidentscampagne. Het is een zoveelste teken aan de wand dat de journalistiek in de Filipijnen een hachelijke onderneming is, en zelfs nog gevaarlijker wordt, schrijft Tom Smith, hoogleraar Internationale Bet ...
United to End Genocide (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

De wereld moet in Myanmar ingrijpen om een nieuw Rwanda te vermijden

De Rohingya gaan door de donkerste periode in hun geschiedenis. De moslimminderheid wordt in Myanmar al 70 jaar vervolgd en vermoord. Voor die georganiseerde barbarij bestaat maar één woord: genocide. De internationale gemeenschap moet ingrijpen om een nieuw Rwanda te vermijden.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.