© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?
Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
UN Photo/Luke Powell (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Rusland en Oekraïne hebben antipersoonsmijnen ingezet, ondanks verdrag

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouw zijn is nergens zo zwaar als in Afghanistan

Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.
Silar / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Wereldwijd hoogste aantal mensen op de vlucht in 60 jaar

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.
Hind Mekki / Flickr (CC BY 2.0)
Opinie

‘Door de internationale angst voor migratie blijven Soedanezen weer in de kou staan’

Buitenlanders in Soedan werden pijlsnel geëvacueerd nadat het geweld in het Afrikaanse land losbarstte. Maar de evacuatievliegtuigen arriveerden leeg, zonder broodnodige noodhulp, en Soedanezen zonder visum bleven achter. Waar is de daadkracht van de internationale gemeenschap?, vraagt antropologe Griet Steel zich af.
© Kofi Ahovi
Interview

‘Kopen we te vaak kledij die we eigenlijk niet nodig hebben?’

Tien jaar na Rana Plaza is er het boek “Kleerkastvasten” van journaliste en fairfashionexperte Sarah Vandoorne. Het is een wereldwijde zoektocht naar de processen, impact en verduurzaming van de kledingindustrie. 
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Glasgow School of Art (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Waarom blijven we in de politiek geloven?

De Congocommissie is uitgedraaid op een compleet fiasco. Het is alsof de koloniale geschiedenis zich blijft herhalen, stelt MO*Ontwikkelaar Tracy Bibo Tansia vast. ‘We schreven opiniestukken, voerden debatten en gingen in dialoog. En toch blijven we met een vernederd gevoel achter.’
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Niet iedere gelukzoeker voldoet aan de ijzeren wetten van emo-tv

Nederlanders die hun geluk in het buitenland beproeven, dragen we dankzij het populaire televisieprogramma ‘‘Ik vertrek’’ op handen. Andersom noemen we mensen die de omgekeerde beweging maken ‘illegale gelukzoekers’. Vanwaar die dubbele moraal?, vraagt MO*columniste Faïrouz ben Salah zich af.

Pagina's

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.