© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
Mirkur / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 DEED)
Opinie

‘Vrede bouw je met diplomatie en solidariteit’

Twee jaar is de oorlog in Oekraïne bezig. Ondanks de vernietigende impact van het geweld is het einde nog niet in zicht. Volgens de vredesbeweging faalt de militaire aanpak en is het de hoogste tijd om te ijveren voor een staakt-het-vuren en diplomatie.
Robert Thiemann / Unsplash
Opinie

‘Juist wij mogen niet zwijgen’

Nikola Edelsztejn is één van de naar schatting 40.000 joodse Nederlanders. Hij spreekt zich uit tegen het leed van de Palestijnen: ‘Ik ken het verleden van het Joodse volk en derhalve verafschuw ik het heden van de Palestijnen.’
Kelly Sikkema / Unsplash
Opinie

Gezinshereniging: ‘De stress, onzekerheid en het wachten zetten levens on hold’

De wet lijkt op het eerste gezicht helder: vluchtelingen hebben het recht om met hun gezin te worden herenigd. Maar tussen die wet op papier en de ervaring van vluchtelingengezinnen gaapt een diepe kloof, schrijft onderzoeker Pascal Debruyne in zijn pas verschenen boek.
Ehteshamul Haque Adit / Unsplash
Opinie

‘Europese bedrijven hebben de plicht om kinderrechten na te leven’

Europese ondernemingen hebben de plicht om kinderrechten na te leven bij hun werkzaamheden en kinderen doeltreffender te beschermen tegen schade voortvloeiend uit de productie, marketing en het gebruik van hun producten. Dat schrijft Bertrand Bainvel, UNICEF-vertegenwoordiger voor de EU.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
CharlesFred (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Opinie

‘Roma uit de marge: elk mens verdient hoop en respect’

Hoe moeten de problemen rond de Roma-gemeenschap aangepakt worden? En hoe kan het heersende, negatieve discours over hen in de Belgische samenleving veranderen? Er is op dat vlak nog volop werk aan de winkel, schrijft Robert Boemen van de ngo Caritas Vlaanderen.
Patrick Marioné (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Eerst vrouwen en kinderen, dan de honden. Pas daarna de mannen’

Vorige week kondigde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat alleenstaande mannen die internationale bescherming aanvragen in ons land van asielopvang zullen worden uitgesloten. Een aantal onderzoekers en betrokken burgers maken zich ernstige zorgen.
Ggia (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Het Europees Migratiepact negeert alle olifanten in de kamer’

Tijdens de Europese Raad van 8 en 9 juni bereikten de EU-lidstaten een historisch akkoord over twee belangrijke onderdelen van het nieuwe Europese Migratiepact. Flor Didden, migratie-expert bij 11.11.11, vindt het akkoord teleurstellend en wijst op de belangrijkste tekortkomingen.
Hind Mekki / Flickr (CC BY 2.0)
Opinie

‘Door de internationale angst voor migratie blijven Soedanezen weer in de kou staan’

Buitenlanders in Soedan werden pijlsnel geëvacueerd nadat het geweld in het Afrikaanse land losbarstte. Maar de evacuatievliegtuigen arriveerden leeg, zonder broodnodige noodhulp, en Soedanezen zonder visum bleven achter. Waar is de daadkracht van de internationale gemeenschap?, vraagt antropologe Griet Steel zich af.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Alekon pictures / Unsplash
Opinie

‘Wie wint erbij wanneer gezinnen jarenlang van elkaar gescheiden leven?’

Gezinshereniging is niet alleen een recht, maar kan ook een hefboom zijn voor integratie, schrijft onderzoeker asiel en migratie Pascal Debruyne (Odisee Hogeschool). We hebben daarom nood aan een ander verhaal, gebaseerd op feiten en onderzoek. ‘Gezinshereniging is geen “achterpoortje”.’

Pagina's

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.