Reportage

De vergeten tragedie in Myanmar is geen burgeroorlog maar een volksopstand

Myanmar is een lappendeken van etnische minderheden en kent een geschiedenis van conflicten. Maar de gewapende strijd die losbarstte sinds de militaire coup van februari 2021 is allesbehalve een burgeroorlog.
© Thijs Broekkamp
Reportage

‘Ik ben zó boos op Rusland. Alles in de Sovjet-Unie draaide om Moskou, het was kolonialisme’

Voor een nieuwe stedelijke en jongere generatie Kirgiziërs betekende de oorlog in Oekraïne een kantelpunt. Zij stellen nu de historische wortels van Rusland in Kirgizië openlijk in vraag. ‘Alles wordt dekolonisatie.’
© Sammy Van Cauteren
Reportage

Klimaatactivist in Bangladesh riskeert tot tien jaar cel voor Facebookpost

Een kritische Facebookpost over een kolencentrale in zijn dorp: daarvoor hangt de Bengaalse klimaatactivist Shahnewaz Chowdhury tot tien jaar celstraf boven het hoofd. Meer dan 17.000 Belgische scholieren vragen met een briefschrijfactie van Amnesty International om de aanklacht te laten vallen.
© Philip FONG / AFP
Reportage

‘Blijf leven, mijn liefste’: Myanmar executeert zijn volkshelden

Vorige maand executeerde het militaire regime in Myanmar vier prodemocratische activisten. Journaliste en Myanmarkenner Minka Nijhuis ontmoette doorheen de jaren twee van de activisten. ‘Hun decennialange verzet tegen de dictatuur maakte hen vijand van de staat, maar voor het volk zijn ze helden.’
© Thomson Reuters Foundation / Zakir Hossain Chowdhury
Reportage

Bij gebrek aan land leven en sterven Bengalezen op het water

Woongebieden worden in Bangladesh aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommige gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
©  Thomson Reuters Foundation/Athar Parvaiz
Reportage

India’s groene dromen botsen met natuurbeschermers

De Indiase regering heeft grote haast om hernieuwbare energieprojecten uit te rollen, maar stuit op confrontaties met milieuactivisten en lokale bevolking. Zij vinden dat de energietransitie niet ten koste mag gaan van de biodiversiteit, bossen en lokale gemeenschappen.
© Saskia Konniger
Reportage

Huwelijksdetectives zijn booming business in India: ‘Vrouwen laten niet meer met zich sollen’

Alle gearrangeerde huwelijken ten spijt: in India geraken koppels steeds vaker spontaan (online) aan de praat. Zeker ben je echter nooit. Wie snel moet beslissen of iemand wel betrouwbaar is, schakelt daarom graag hulp in. Van een huwelijksdetective, bijvoorbeeld.
© Magnum / Thomas Dworzak
Reportage

Miljoenen Indiërs onteigend, maar daar leggen ze zich niet bij neer

Wie zich verzet tegen landonteigening, wordt genadeloos de straat op gesleept. Miljoenen inheemse mensen in India hebben hun stuk grond, de mogelijkheid om zelf in hun levensonderhoud te voorzien, moeten afgeven. 
© Hummel
Reportage

De Afghaanse voetbaldroom van Khalida Popal

Geen Olympische Spelen deze zomer en geen EK in het voetbal. Maar MO* zocht en voelde wel de sportieve geest in het verhaal van Khalida Popal. Zij richtte het vrouwenvoetbal in Afghanistan op en legde er tot twee keer toe zelf een bom onder door misbruik aan de grote klok te hangen.
© Alderik Jacobs
Reportage

Coronavirus vergroot de ongelijkheid in China

De inspanningen van China om het dodelijke coronavirus in bedwang te houden, hebben hun vruchten afgeworpen. Geleidelijk herpakt het dagelijkse leven zich. Maar de draconische maatregelen eisen een zware tol. De zwaksten zien hun inkomen opdrogen. Verslag vanuit Beijing.
© Khalid Hussain
Reportage

Zo ziet de nieuwe werkelijkheid er in Indiaas Kasjmir uit: marteling, intimidatie, ingehouden woede

Deze zomer schrapte de Indiase regering de speciale status van Jammu en Kasjmir. Alle communicatie werd geblokkeerd en de militaire bezetting werd nog opgedreven. Khalid Hussain schrijft exclusief voor MO* een reportage op basis van getuigenissen van mishandelde jongeren en hun families.
© Reuters
Reportage

Pasjtoense Pakistanen willen volwaardige burgers worden: ‘Wij zijn geen barbaren’

Het zou weleens de minst opgemerkte belangrijkste beslissing van het jaar kunnen zijn: de afschaffing van een koloniaal statuut voor zeven stammendistricten op de grens van Pakistan en Afghanistan. Dat statuut schiep namelijk de ruimte voor allerlei gewapende extremisten om er hun hoofdkwartier, trainingskampen en terugvalbasissen te installeren. ...

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.