Oladimeji Odunsi (Unsplash)
Analyse

Van Congo en Kameroen naar Dubai: illegale verrijking gaat ten koste van ontwikkeling

Ministers, burgemeesters en parlementsleden uit een doodarme regio op het Afrikaanse continent wisten luxe-eigendommen in de Verenigde Arabische Emiraten te vergaren. Deze illegale verrijking komt neer op ‘gemiste ontwikkelingskansen, verloren bestaansmiddelen en toegenomen armoede’.
© Belga / Junior Kannah
Analyse

Waarom de grondstoffenkoorts Congo nog niet welvarend maakt

In Congo verdringen uiteenlopende spelers zich om de exploitatie van de kobalt- en kopermijnen. Maar voor een heuse industriële omwenteling ontbreken vooralsnog de voorwaarden en de visie.
James Wiseman / Unsplash
Analyse

Krijgt Afrika in 2024 een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad? Als het aan VN-chef Guterres ligt wel

Afrika is niet vertegenwoordigd als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. Secretaris-generaal António Guterres wil dit ‘flagrante onrecht’ aangrijpen om de Raad te hervormen.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Monoram Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Analyse

Egyptische bevolking blijft snel groeien, maar de economie volgt niet

De bevolking van Egypte groeit snel, en dat zet de ontwikkelingsdoelen van het land onder druk. De sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten, zijn gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen.
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
CC0
Analyse

Belgisch-Luxemburgse palmoliegroep in nauwe schoentjes na besteld onderzoek

Na verschillende terreinbezoeken aan plantages in Liberia en Kameroen, hebben onderzoekers aantijgingen bevestigd van seksuele intimidatie, oneigenlijk grondgebruik en oneerlijke wervingspraktijken aan het adres van het Belgisch-Luxemburgs palmoliebedrijf Socfin.
© Bart Lasuy
Analyse

Koolstofkredieten in Congo: boerenbedrog of net een redding voor het Congolese woud?

Kunnen koolstofkredieten een deel leveren van de miljarden die nodig zijn om het Congolese woud te redden? Dat moet nog blijken. MO* trok naar Congo en zag er zowel hoopvolle projecten als struikelblokken. Maar kunnen we het ons permitteren om het systeem van koolstofkredieten niét te gebruiken? 
© Reuters / Siegfried Modola
Analyse

Oromo’s in Ethiopië: gekoloniseerd in eigen land

Ze zijn lang monddood gemaakt in het glorieuze Ethiopische verhaal: de Oromo’s, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië. Zelfs al is hoofdstad Addis Abeba op hún grond gebouwd. Maar nu eisen ze inspraak in het Ethiopië van morgen. ‘Niemand heeft ooit geweten dat mijn volk bestond.’
NICEF Ethiopia/2021/Nahom Tesfaye/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Analyse

Hoera, covid-19 is officieel beeïndigd, maar geldt dat ook in arme landen?

Covid-19 is officieel niet langer een noodsituatie, maar geldt dat ook voor landen in het Globale Zuiden waar het coronavirus nog steeds niet helemaal onder controle is? Experts zijn behoedzaam.
© Ala Kheir
Analyse

‘Noem dit geen burgeroorlog, wij hebben met deze zooi niks te maken’

Nu de diplomaten het land uit zijn gesneld en internationale hulpverlening traag op gang komt, zijn de Soedanezen op zichzelf aangewezen. Verenigd in verzetscomités helpen ze elkaar met medische zorg, voedsel en psychische bijstand. ‘Wat vertel je aan de kinderen die zich onder het bed verstoppen?’
Kaytee Riek/Flickr/CC BY-NC-SA 2.0
Analyse

Anti-homowet zet aidshulp in Oeganda op losse schroeven

Als de nieuwe strenge wet tegen homoseksualiteit in Oeganda in werking treedt, wordt het volgens experts aartsmoeilijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv/aids. Ook riskeert het land dat buitenlandse hulp wordt ingetrokken. 

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.