UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?
Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
© BorisTrost / Pixabay
Nieuws

Moedersterfte in VS verdubbeld in 20 jaar tijd

De moedersterfte in de VS is in twee decennia meer dan verdubbeld. Uit cijfers in het Journal of the American Medical Association (JAMA) blijkt dat onevenredig veel zwarte vrouwen en inheemse Amerikanen worden getroffen.
Bryan Calabro / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Amerikaanse vrouwen raken steeds moeilijker aan voorbehoedsmiddelen

Miljoenen vrouwen in de Verenigde Staten hebben het steeds moeilijker om aan voorbehoedsmiddelen te raken, zeggen vrouwenrechtenactivisten. Dat is het geval sinds het Hooggerechtshof in de VS het recht op abortus nietig verklaarde, een jaar geleden. 
Dan Ryan (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

‘In de VS is het nageslacht van de man nu meer waard dan de persoon die dat nageslacht moet dragen’

Wereldblogger Jep Stockmans woont ruim 8 jaar in de Verenigde Staten. In die tijd zag hij hoezeer het land cultureel verschilt van Europa. Dat vertaalde zich onder meer in een stap die vrouwenrechten 50 jaar terug in de tijd katapulteerde. En, zo vreest hij, daar zal het niet bij blijven.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Fibonacci Blue (CC BY 2.0)
Nieuws

Conservatieve staten in VS misbruiken corona om abortusrecht in te perken

Republikeinse staten in de VS gebruiken de coronacrisis om beperkingen op abortus in te voeren. Ze beschouwen een abortus als een niet-essentiële medische ingreep, overbodig in tijden van corona. ‘De enige die mag beslissen of een abortus “essentieel” is, is de persoon die zwanger is', reageren critici.
Thayne Tuason (CC BY-SA)
Nieuws

#EenDagZonderOns: Mexico moet het een dag zonder zijn vrouwen stellen

Na intense protesten in de Mexicaanse straten tijdens internationale vrouwendag op 8 maart, legden vele vrouwen in Mexico op 9 maart vrouwen het werk neer tijdens een nationale vrouwenstaking. Hun motto: #UnDíaSinNosotros, 'een dag zonder ons'.
Belgaimage / AFP
Boek

Twee boeken voor out of the box-feminisme

Kan je vrouwenrechten los zien van sociale en politieke rechten? Betekent opkomen voor vrouwenrechten hetzelfde voor alle vrouwen? Twee boeken die out of the box antwoorden kunnen geven.
UNFPA / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

VS houdt opnieuw bijdrage aan VN-Bevolkingsfonds in

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump houdt voor het derde jaar op rij haar bijdrage in aan het VN-Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa). De VS stellen zich al enkele jaren vijandig op ten opzichte van de VN.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Amerikaans anti-abortusbeleid leidt tot … meer abortussen

Als het Amerikaanse buitenlandbeleid fondsen terugschroeft van organisaties die in het Zuiden werken aan familieplanning en geboortebeperking, neemt het aantal abortussen daar juist toe. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Stanford, die de impact van het vroegere en huidige abortus-kritische beleid onder de loep namen.
© Mona Haydar
Interview

Mona Haydar: ‘Als zij beschaafd zijn, ben ik liever barbaars’

Als kind in Saoedi-Arabië leerde Mona Haydar dat muziek haraam was. Toch voelde ze, zelfs op die jonge leeftijd, dat muziek haar roeping zou zijn. Vorig jaar bracht ze haar album Barbarican uit.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.