Jakayla Toney (Unsplash)
Analyse

Is er genoeg ondersteuning voor lgbtq+-vluchtelingen in onze opvangcentra?

Hoe is het om als lgbtq+-vluchteling in onze opvangcentra te verblijven? Wat doet Fedasil om de opvang voor iedereen inclusief te maken? 'We zijn het niet gewend om mensen te vertrouwen.'
© Gettyimages / Cemile Bingol
Analyse

De stille migratie van hoogopgeleiden uit Tunesië en Marokko naar Europa

Ze raken maar niet ingevuld, de vacatures voor bepaalde hoogopgeleide profielen in Europa. Bedrijven gaan daarom rechtstreeks “werknemers shoppen” in het Zuiden. ‘Ik werkte al voor een Frans bedrijf in Casablanca. Ik dacht: ik kan evengoed naar Frankrijk verhuizen.’
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Hoe afgedwongen eenheid de echte diversiteit van India verminkt

India is nu officieel het land met de meeste inwoners ter wereld. Ook de diversiteit aan talen, religies, geschiedenissen, klassen en kasten is nergens groter dan in India. Hoe zoveel verscheidenheid kan passen in één natie, daarover is de verdeeldheid groot. Het verhaal van India.
© Gheleyne Bastiaen
Analyse

Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte

Wie hoopte dat de Egyptische revolutie van 2011 het leven van vrouwen ingrijpend zou verbeteren, komt bedrogen uit. De roep om gelijke rechten en kansen klinkt luider dan ooit. Ook dit keer zijn sociale media een ideaal klankbord. En ook dit keer reageert het regime defensief.
Analyse

Een woning als grondrecht, maar niet voor iedereen?

Was een dak boven je hoofd ooit een grondrecht, dan vervelt het vandaag steeds meer tot een beloning die nieuwkomers moeten verdienen. Gelukkig zijn er solidaire burgers om erkende vluchtelingen aan een wortelplaats te helpen. Maar is dit wel hoe het zou moeten gaan?, vragen zij zich af.
Daniel Oberhaus / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Minderheden in Azië en Midden-Oosten vrezen voor gevolgen van Twitter-overname door Elon Musk

De overname van Twitter door Elon Musk doet de alarmbellen afgaan bij mensenrechtenactivisten in Azië en het Midden-Oosten. Ze zijn bang dat het socialemediaplatform (nog meer) zal aanzetten tot geweld – waardoor vooral minderheden worden getroffen.
© Reuters
Analyse

Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt

China houdt meer dan 1 miljoen Oeigoeren vast in interneringskampen, dat is helaas al lang bekend. Maar de Volksrepubliek gebruikt ook digitale technologieën om deze moslimminderheid met Turkse achtergrond te onderdrukken. Internet blijkt een ideale manier om “extremistisch gedrag” op te sporen.
© Reuters / Luisa Gonzalez
Analyse

Francia Márquez, de grote belofte van de Colombiaanse politiek?

Francia Márquez is een vrouw, zwart en in alles het tegenovergestelde van de heersende politieke klasse in Colombia. Toch is ze de grote belofte van de Colombiaanse politiek, nadat ze in de voorverkiezingen voor het presidentschap geheel onverwachts derde is geworden.
© Reuters / Thomas Peter
Analyse

De dubbele houding van Europa: Oekraïners zijn méér welkom dan andere vluchtelingen

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om Oekraïne te ontvluchten. Mensen met een andere huidskleur worden onderweg uitgescholden, bestolen en fysiek aangevallen. Bovendien worden ze aan de grenzen anders behandeld dan witte vluchtelingen.
© Merlijn Michon
Analyse

Als Nederlander geboren in de kolonie, nu stateloos

Honderden mensen die als Nederlander in Suriname geboren werden, leven in Nederland zonder geldige verblijfspapieren. Teruggaan naar Suriname is voor de meesten geen optie, dus dolen ze al decennia rond zonder werk, huis en toekomst. Experts en betrokkenen pleiten voor een generaal pardon.
© Lucía Prieto - Instagram: @lucia.prieto
Analyse

‘Vreugde is ons verzet’: de vele gezichten van het feminisme in Latijns-Amerika

Het feminisme in Latijns-Amerika is meer dan protestmarsen, het is een sociale beweging met politieke kracht. De regio kent zoveel soorten feminisme als ze divers is. Voor nationale Vrouwendag laat MO* activistes uit Buenos Aires en Quito als het Guatemalteekse hooggebergte aan het woord.
Leandro Maldini / Unsplash (CC0)
Analyse

‘Dat vrouwen in België niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, is een politiek probleem’

Mensen met een vluchtverleden en personen zonder wettig verblijf lopen meer en groter risico op gendergerelateerd geweld, zeker vrouwen. ‘Maar net voor die groep is de bestaande hulpverlening vaak ontoegankelijk’, concluderen zowel de organisatie GAMS als Dokters van de Wereld.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.