IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
IndustriALL Global Union (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Kledingmerken medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in Myanmar’

In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden, stelt Business & Human Rights Resource Centre. Westerse merken zijn daarvoor volgens de ngo verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.
© Fair Wear
Nieuws

Kledingmerken transparanter, maar lonen blijven laag

Betalen kledingmerken hun arbeiders een leefbaar loon uit? Daarover zwijgt, volgens Fashion Revolution, 99% van de merken in alle talen. Met een Europees burgerinitiatief, dat loopt tot 19 juli, vraagt #GoodClothesFairPay Europese burgers om aan te dringen op wetgeving voor eerlijke lonen.
Taylor Boger / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Studie tijdens pandemie toont enorme impact van onderwatertoerisme

De horden toeristen, duikers en snorkelaars die het Hawaïaanse eiland Molokoni bezoeken, tasten het lokale ecosysteem er drastisch aan. Dat blijkt uit een studie die het mariene leven op het eiland onderzocht voor, tijdens en na de coronapandemie. 
Ryan Woo/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Overleven palmolieplantages de Europese wet op ontbossing?

De wetgeving tegen ontbossing die de Europese Unie voorbereidt, kan perverse effecten hebben. Grote palmolieplantages zouden erdoor bevoordeeld worden. Kleinere spelers kunnen ertussenuit vallen, ook als ze een certificaat kunnen voorleggen. ‘Heeft Europa daar al eens aan gedacht?’
Pexels / Pixabay
Nieuws

‘Zeewier kan het graan van de toekomst worden’

Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crisissen op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. ‘Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.’
Gabriel González / PXhere (CC0)
Nieuws

Hoe de Europese liefde voor kikkerbillen elders vernieling zaait

De Europese Unie is de grootste importeur van kikkerbillen afkomstig van wilde kikkersoorten. Door gebrek aan transparantie en wetgeving vormt de handel een ernstig risico op het uitsterven van kikkersoorten, zeggen wetenschappers.
CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Europa ‘schrijft geschiedenis’ en weert producten uit ontbossing

De EU verbiedt producten zoals palmolie, cacao en koffie als die gelinkt zijn aan ontbossing. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben daar maandag een akkoord over bereikt – een wereldprimeur.
Nanang Sujana/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Schade palmolie verschuift naar Afrika en Latijns-Amerika

De bescherming van tropische regenwouden in Azië tegen palmolieplantages verhoogt onbedoeld de druk op andere gebieden, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral graslanden en droge bossen in Latijns-Amerika en Afrika lopen gevaar.
© Daniel Beltra/Greenpeace
Nieuws

Ook houtkapbedrijven kunnen nu duurzaam label krijgen als ze hun schade herstellen

De organisatie die milieuvriendelijke houtproducten certificeert, FSC, gaat zijn label nu ook geven aan bedrijven die hout kappen. Die moeten dan wel alle bossen herstellen die ze tussen 1994 en 2020 hebben gekapt én de gemeenschappen vergoeden die schade hebben geleden door de ontbossing.
Dominic Sansoni / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Met of zonder fossiele brandstoffen: Sri Lanka zit in de problemen

Sri Lanka zit in diepe crisis. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen bracht het land tot aan het faillissement, maar geld om over te schakelen naar duurzame energie is er niet. ‘Er is hier zon en wind genoeg, maar corruptie zet een rem op alles.’
Håkan Dahlström (CC BY 2.0)
Nieuws

Genoeg grondstoffen om snel 14 miljoen elektrische auto's te bouwen

Een snelle omschakeling naar elektrische auto’s is mogelijk, ook zonder de Russische nikkelvoorraden. Dat staat in een studie van denktank Transport & Environment (T&E). Er zijn genoeg grondstoffen om in de volgende twee jaar wereldwijd 14 miljoen elektrische auto's te produceren.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.