Vladimir Varfolomeev (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Onder andere Zeeman en Carrefour gelinkt aan gedwongen arbeid: ‘Ik voel me gevangen’

De kans dat je een katoenen shirt draagt dat gemaakt is door dwangarbeiders, is groot. Onder meer in het zuiden van India spinnen textielarbeiders katoengaren in erbarmelijke omstandigheden. Ze worden onder meer gedwongen om op het fabrieksterrein zelf te verblijven.
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
Renand Zovka (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

De mode is dood, lang leve de tragere textielketen?

Zal de mode-industrie lessen trekken uit de coronacrisis? Ontwerpers, retailers, activisten en experten in binnen- en buitenland hopen alleszins van wel. Een gerenommeerde modejournaliste spreekt zelfs over een ‘brave new fashion world’. Waarom pikken kledingarbeiders, de grootste verliezers van deze crisis, dan geen graantje mee?
© Jef Van Hecken/WSM
Analyse

Zeven jaar na instorting fabriekscomplex blijft Rana Plaza slachtoffers maken

Van onbetaalde facturen tot ontslagen werknemers, COVID-19 maakt ook in de kledingindustrie onrechtstreeks slachtoffers. Maar ook zonder corona blijft de ramp van fabriekscomplex Rana Plaza, vandaag 7 jaar geleden, slachtoffers maken.
Mokhamad Edliadi/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Toenemend toerisme in Nepal: een zegen of een vloek?

De Nepalese overheid wil met de campagne Visit Nepal 2020 tegen volgend jaar twee miljoen buitenlandse toeristen aantrekken, het dubbele van vorig jaar. Nepal heeft de inkomsten uit de toerismesector broodnodig. Maar toerisme heeft ook een negatieve impact op de lokale cultuur en het milieu.
Chintohere (/ Public domain (CC0)
Analyse

Wateroorlog is in Azië geen science fiction meer

Azië heeft dorst, veel dorst. Demografische groei, irrigatielandbouw, een razende industrialisering en urbanisatie zetten steeds meer druk op grondwater en drinkwater. En dat bedreigt de regionale stabiliteit in Zuid-Azië.
EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Conflict, klimaatverandering én verspilling doen 124 miljoen mensen honger lijden

Het aantal mensen met honger en in voedselonzekerheid is met een vijfde gestegen tegen vorig jaar. 124 miljoen mensen werden in 2017 geconfronteerd met honger. We moeten niet eens meer voedsel produceren om dat op te lossen.
Asian Development Bank/Flickr (CC by-nc-nd 2.0)
Analyse

Honderd procent biologische landbouw in Bhutan

In Bhutan streeft men naar 100% biologische landbouw. Zal het enige land ter wereld dat geluk als maatstaf voor zijn welvaart hanteert hierin slagen?
© Keoma Zec/11.11.11
Analyse

Indonesië brandt. Wat kunnen wij doen om te blussen?

In Zuidoost-Azië branden maandelijks duizenden hectares natuur af. Het milieu, de lokale bevolking en de buurlanden blijven niet ongemoeid. Welke impact hebben deze branden en wat zijn de gevolgen van de groeiende vraag naar palmolie?
Jovan Jimenez (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Duurzame chocolade bestaat niet

Spijtig voor Belgen die gemiddeld 8 kilo chocolade per jaar eten, maar echt duurzame chocolade bestaat niet. Toch niet op het eiland Sulawesi in Indonesië, het land in Zuidoost-Azië dat de derde grootste producent ter wereld is van chocolade. Cacao heeft het bergachtige eiland Sulawesi zelfs veranderd in een kapitalistische maatschappij, waar een k ...

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.