Paul Carroll / Unsplash
Opinie

‘Antarctica brengt de mensheid honderden miljarden per jaar op’

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Een schatting van de economische waarde kan volgens hen een goede motivatie zijn voor de bescherming van dit unieke ecosysteem.
Zoe Schaeffer / Unsplash
Opinie

‘Niet het milieu maar het achterhaalde landbouwbeleid is de vijand van de boeren’

Het huidige landbouwmodel stuit op zijn grenzen, niet alleen voor het leefmilieu maar ook voor onze boeren en hun toekomst. Dat hebben de recente boerenprotesten nog maar eens aangetoond, stellen Esmeralda Borgo en Ingrid Pauwels van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Klimaattoppen moeten veel verder kijken dan fossiele brandstoffen’

Als we binnen de grenzen van onze planeet streven naar welzijn voor iedereen, moeten we dringend nadenken over de manier waarop we onze grondstoffen en natuurlijke bronnen waarderen. Dat schrijft Mathias Schluep, algemeen directeur van het World Resources Forum.
Mark Roentahlenberg / Pixabay
Opinie

‘De klimaatverandering moet ook als een gezondheidsprobleem aangepakt worden’

Dokter Wouter Arrazola de Oñate vindt dat de klimaatcrisis te vaak eenzijdig benaderd wordt. Een multidisciplinaire blik is dringend nodig en daarbij mag het domein van de volksgezondheid niet ontbreken. De klimaatverandering is immers ook een ernstig gezondheidsprobleem.
© Andreina Correa Quiros
Opinie

‘Panamese mijnbouwprotesten laten donkere kant van energietransitie zien’

Terwijl we in het Noorden van de wereld overstappen op hernieuwbare energie, stijgt de vraag naar materialen die nodig zijn voor de groene technologie. Maar onze honger naar grondstoffen veroorzaakt enorme sociale en milieuproblemen in het Zuiden, schrijft Babs Verhoeve van Stop Ecocide Nederland.
© Moritz Van Dungern
Opinie

Open brief: ‘Tegen de “duurzame” vernietiging van het regenwoud en de mensen die er wonen’

Naar aanleiding van de theatervoorstelling “Antigone in de Amazone” van Milo Rau, schreven de Landloze Arbeidersbeweging MST en enkele experts en activisten een open brief die de praktijk van greenwashing door het Braziliaanse bedrijf Agropalma aanklaagt.
Dimitris Siskopoulos (CC BY 2.0)
Opinie

‘Diepzeemijnbouw toestaan zou een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld verwoesten’

Bedrijven staan te popelen om de oceaanbodem om te ploegen om kostbare ertsen te winnen, maar de weerstand tegen de nieuwe industrie groeit. Diepzeemijnbouw kan immers ernstige gevolgen hebben voor mens en planeet, schrijven Daniela Fernandez en Matthew Gianni van de Deep Sea Conservation Coalition.
Florida Sea Grant / Flickr.com
Opinie

‘Plastic vervuilt niet alleen de oceanen, maar ook ons lichaam’

Plasticvervuiling is alomtegenwoordig: in onze huizen en werkplekken, tot in de diepste uithoeken van de planeet. Er sijpelen zelfs microplastics tot in ons bloed. De vervuiling van ons eten en drinken verdient daarom minstens evenveel aandacht als de vervuiling van de oceanen, vinden experts.
Axel Bührmann (CC BY 2.0)
Opinie

‘Geen stroom betekent ook geen water in Zuid-Afrika’

Zuid-Afrika kreeg vorig jaar te maken met de ergste stroompannes in zijn geschiedenis. Die hebben ook ernstige gevolgen voor de watervoorziening in het land, schrijft Anja du Plessis, hoogleraar Waterbeheer aan de Universiteit van Zuid-Afrika. 
Blazejosh / Pixabay
Opinie

‘Moderne bedrijven kunnen leren van oude wijsheden over groene financiering’

De financiële wereld kan inspiratie uit oude kennissystemen putten om ethischer te handelen, schrijft auteur en econoom Atul K. Shah. Bedrijven kunnen met andere, duurzamere concepten werken en toch succesvol zijn. ‘De mens is niet de spil van het leven op aarde.’
Rawpixel (CC0)
Opinie

‘De klimaatverandering maakt ons ziek’

De wereld is ver verwijderd van de 1,5 graaddoelstelling van het Parijs-akkoord, schrijven Naveen Rao en Eloise Todd. Er moet gezamenlijk actie worden ondernomen om die doelstelling nieuw leven in te blazen. En dat begint met de erkenning dat klimaat en gezondheid met elkaar verbonden zijn.
Ben Kerckx / Pixabay
Opinie

‘Europese classificatie van gas en kernenergie als groen is niets meer dan greenwashing’

Europese investeringen in gas en kernenergie krijgen voortaan het label groen, zo is vorige week besloten. Dit is pure greenwashing, waarschuwen Esther Bollendorff en Olivier Vardakoulias, beleidsexperts bij Climate Action Network Europe. 

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.