© Arne Gillis
Reportage

Narcostaat Bolivia: hoe de linkse MAS-partij de wereld een rad voor de ogen draaide

De regeringspartij MAS windt de internationale gemeenschap met mooie praatjes om de vinger, maar blijkt achter de schermen een cocaïne-imperium te runnen. ‘MAS maakt niet gewoon deel uit van de drughandel. MAS ís de handel.’ MO* ging poolshoogte nemen op ‘s lands cocavelden en in de gevangenissen.
© Emiel Petrovitch
Reportage

Staan de Armeniërs er helemaal alleen voor?

Meer dan een eeuw al zijn buurlanden Armenië en Azerbeidzjan verwikkeld in een territoriaal dispuut. In september 2023 kwam dat tot een voorlopig einde, maar het conflict is nog niet vergeten.
Reportage

De vergeten tragedie in Myanmar is geen burgeroorlog maar een volksopstand

Myanmar is een lappendeken van etnische minderheden en kent een geschiedenis van conflicten. Maar de gewapende strijd die losbarstte sinds de militaire coup van februari 2021 is allesbehalve een burgeroorlog.
© Pauline Niks
Reportage

‘Ik schaam me om mijn Ethiopische paspoort’

Er is weer vrede in de Ethiopische regio Tigray sinds november 2022. Tigreeërs proberen hun leven weer op te nemen, maar het is niet meer hetzelfde. ‘De regio is verdeeld, mensen trekken weg en iedereen zit met de handen in het haar.’
© Pauline Niks
Reportage

Geen geld, geen medicijnen, geen hoop in conflictgebied Tigray

De oorlog in Tigray heeft de medische zorg in de Ethiopische deelstaat totaal ontwricht. 86% van de zorginstellingen liep er structurele schade op, 71% van de medische apparatuur is deels buiten werking. MO* zag hoe toegewijde zorgverleners met de moed der wanhoop levens proberen te redden.
© Pauline Niks
Reportage

‘Het land is dood’: waarom opnieuw hongersnood dreigt voor miljoenen Ethiopiërs

Voor sommige Ethiopiërs dreigt al de vierde hongersnood in hun leven. Meer nog dan droogte spelen politieke factoren, zoals de recente Tigray-oorlog, daarbij een rol. MO* ging ter plaatse uitzoeken wat dat voor de bevolking betekent.
© Pauline Niks
Reportage

‘Alles wat ons als volk bij elkaar hield, ligt nu in puin’

In november 2022 bereikten de Ethiopische regering en deelstaat Tigray een akkoord: ze zouden de oorlog, die al twee jaar duurde, een halt toeroepen. Maar hoe kwetsbaar is die vrede? En wat betekent het akkoord voor de bevolking? MO* zocht het ter plaatse uit. Dit is deel 1: ‘Oude vrienden, nieuwe vijanden’.
© Marek Kowalczyk
Reportage

‘Ze proberen ons het zwijgen op te leggen, maar dat lukt hen niet’

Door de oorlog tussen Israël en Hamas nemen antisemitisme en islamofobie in Europa toe. Maar is elke pro-Palestijnse actie per definitie antisemitisch? Activisten getuigen over toegenomen repressie door politie en politici, ook wanneer hun boodschap er één van vrede is.
© Pieter Stockmans
Reportage

‘Een Hongaar in Oekraïne staat tegenwoordig gelijk aan de vijand’

‘De eerste dag van de Russische invasie zijn duizenden Oekraïense Hongaren gevlucht naar Hongarije. Het was een nachtmerrie.’ En dat is het nog steeds, want de oorlog maakt deze historische minderheid in Oekraïne tot speelbal van Kiev én Boedapest.
© Gheleyne Bastiaen
Reportage

Het kalifaat is opgedoekt, maar kan je echt loskomen van ISIS?

De Irakees Omar was dertien toen hij zich aansloot bij ISIS. Voor het écht misging, wist een oom hem terug naar huis te halen. Hoe gaat het nu met hem en al die jongens die zich destijds aansloten bij ISIS? Journaliste Paulien Bakker, al jaren kind aan huis bij Omars gezin, ging hem opzoeken.
Reuters / Carlos Barria
Reportage

‘De mentale impact van de oorlog? Die houden we voor na de overwinning’

Buitenlandse journalisten berichten in Oekraïne over de oorlog, en dat is al gevaarlijk genoeg. Maar de lokale journalisten die hen helpen, 'fixers', kunnen de situatie niet zomaar ontlopen. Wat doet dat non-stopwerk met deze mensen? En wie zorgt voor hen wanneer de buitenlandse camera's weg zijn?
© Emiel Petrovitch
Reportage

‘Er zijn geen pacifisten meer in Oekraïne’

Oekraïners zijn ongevraagd in een oorlog beland, en die beïnvloedt de Oekraïense samenleving ook op onzichtbare, perverse manieren. Want oorlog brengt een oorlogscultuur met zich mee: de vijand moet ontmenselijkt worden, kritiek snel de kop ingeduwd en hooligans zien carrièrekansen in het leger.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.