Unsplash / Adrian Infernus
Nieuws

Er zit te weinig kalium in onze landbouwgrond, en dat is een probleem

Nieuw onderzoek in het vakblad Nature Foods waarschuwt voor een toenemend tekort aan kalium in landbouwgrond. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.
NIAID (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Muggen worden wapens in de strijd tegen dengue en zika

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden. Ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.  
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
Pixabay
Nieuws

Onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen ook in Europa snel toe

‘Flitsdroogtes’, plotselinge droogtes die moeilijk te voorspellen zijn, zullen door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oklahoma dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
© Andrew Taylor/ WDM (CC BY 2.0)
Nieuws

Lang vermoed en nu bewezen: ontbossing leidt tot minder regen

Ontbossing in de tropen leidt lokaal tot vermindering van de neerslag. Dat werd al lang vermoed, maar is nu ook bewezen in een Britse studie. Zowel lokaal als mondiaal heeft dat kwalijke gevolgen voor mens en natuur.  
Pixabay
Nieuws

Een op de vijf reptielen is met uitsterven bedreigd

Meer dan 21 procent van alle reptielensoorten is met uitsterven bedreigd, dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de toestand van de koudbloedige gewervelde dieren. Krokodillen en schildpadden zijn er het ergst aan toe.  
Met dank aan het Malaria Consortium
Nieuws

Maakt het covidvaccin de weg vrij voor een malariavaccin?

Het succes van mRNA-vaccins tegen COVID-19 doet wetenschappers voorzichtig hopen op een mRNA-vaccin tegen malaria. De eerste klinische proeven gaan dit jaar van start.
Photorama / Pixabay
Nieuws

Bijensterfte gevaarlijker voor Globale Zuiden dan voor het Westen

De afnemende populatie van bijen en andere bestuivers heeft potentieel verwoestende gevolgen voor mensen overal. Regio’s met een armere bevolking lopen hierbij het grootste risico. Zij zijn namelijk meer afhankelijk van gewassen waarvoor bestuiving noodzakelijk is.   
J P Davidson CC BY 2.0
Nieuws

Nieuwe tests kunnen tuberculose ook echt uitroeien

Na de bijeenkomst die de Verenigde Naties over tuberculose hebben gehouden -de eerste ooit- was de sfeer vorige week voorzichtig hoopvol. Mede door nieuwe technologieën en tests zou het mogelijk zijn om tbc uit te roeien tegen 2030.
Eric Langhorst CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Google Street View auto’s gaan ook luchtvervuiling meten

Auto’s die beelden maken voor Google Street View zullen in verschillende steden worden uitgerust met sensors die de luchtvervuiling meten.
Nieuws

Google zet volgspot op ontbossing

Global Forest Watch, een baanbrekend initiatief van zoekgigant Google, biedt iedereen de mogelijkheid om ontbossing op de voet te volgen. De site combineert daarvoor satellietbeelden met crowdsourcing en open data.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.