Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
Robin Worrall / Unsplash
Opinie

‘We beseffen niet hoe technologie onze tijd steelt’

Van internetbankieren tot online vergaderen: technologie lijkt ons veel tijd te besparen. Maar vaak vullen we de vrijgekomen tijd gewoon op met nieuwe taken, die vaak het gevolg zijn van die nieuwe technologie. Drie experten schrijven hoe we het beter kunnen aanpakken.
Unsplash / Zoya Loonohod
Opinie

‘Met de huidige uitstootniveaus raakt ons koolstofbudget binnen zes jaar op’

Volgens een nieuwe studie is het resterende koolstofbudget - de hoeveelheid CO2 die we nog kunnen uitstoten om nog kans te maken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad - veel kleiner dan eerder gedacht. Wetenschappers Chris Smith en Robert Lamboll leggen uit hoe dat komt.
Natalie Tapson (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Opinie

‘De oceaan rond Antarctica moet beschermd worden, in het belang van de wereld’

Meer dan 200 wetenschappers uit 19 landen hebben het mariene ecosysteem in de Zuidelijke Oceaan aan een evaluatie onderworpen. ‘De bescherming van de oceaan rond Antarctica is dringend nodig, voor het welzijn van de hele planeet’, schrijven onderzoekers Andrew Constable en Jess Melbourne-Thomas.
GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dringend meer onderzoek nodig om te weten wat toekomst brengt voor zee-ijs rond Antarctica’

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
Pixabay
Opinie

‘De klimaatverandering heeft ook een impact onder het aardoppervlak’

De gevolgen van een veranderend klimaat worden steeds duidelijker: ongewone weersomstandigheden zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Maar de klimaatverandering heeft ook een impact onder het aardoppervlak, schrijft expert Matthew Blackett van de Universiteit van Coventry.
© SpaceX/ Pexels
Opinie

‘Zonnepanelen in de ruimte zijn geen antwoord op het klimaatprobleem’

Zonne-energiecentrales in de ruimte, met constante zonneschijn en zonder verstorende wolken of lucht, lijken voor veel overheidsinstanties dé wonderoplossing om groene en goedkope energie te produceren. Maar schijn bedriegt, schrijven enkele Franse astrofysici.
Florida Sea Grant / Flickr.com
Opinie

‘Plastic vervuilt niet alleen de oceanen, maar ook ons lichaam’

Plasticvervuiling is alomtegenwoordig: in onze huizen en werkplekken, tot in de diepste uithoeken van de planeet. Er sijpelen zelfs microplastics tot in ons bloed. De vervuiling van ons eten en drinken verdient daarom minstens evenveel aandacht als de vervuiling van de oceanen, vinden experts.
Mario Goebbels / Flcikr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Ze kunnen ons toch niet allemaal voor de rechter slepen?’

‘Het gebeurt niet elke dag dat academici te horen krijgen dat ze de wet dreigen te overtreden als ze fundamentele wetenschappelijke feiten benoemen.’ Maar dat was wel wat Thomas Hale, expert Klimaatbeleid aan de universiteit van Oxford, overkwam. ‘De regelgeving moet veranderen&r ...
Shenghung Lin / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hitte is sneller gevaarlijk dan veel mensen beseffen’

Nieuwe laboratoriumtests tonen aan dat de hittetolerantie van het menselijk lichaam lager is dan tot nog toe werd aangenomen. De vier onderzoekers, van de Pennsylvania State University, beschrijven wat hun bevindingen inhouden in onze steeds warmere wereld.
PXHere
Opinie

‘Zangvogels worden steeds stiller, en dat is slecht nieuws’

Biologen reconstrueerden geluidsopnames van zangvogels op meer dan 200.000 plaatsen in Europa en Noord-Amerika. Daaruit blijkt dat de vogels steeds stiller worden, en dat is geen goed nieuws, schrijven biologen Simon Butler en Catriona Morrison van de Universiteit van East Anglia.
pxhere (CC0)
Opinie

‘Waardevolle data zijn niet gelijk verdeeld over de wereld’

Data worden regelmatig de ‘nieuwe olie’ genoemd; zo waardevol zijn ze. Maar slechts in een select aantal landen wordt, net zoals bij olie, waarde uit data gecreëerd. Vooral op gebied van klimaatverandering heeft de data-ongelijkheid grote gevolgen, schrijft onderzoeker Hamid Mehmood.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.