© Charis
Opinie

Palestijnse jongeren: ‘We zijn niet gelijk, we zijn anders dan andere kinderen in de wereld’

Palestijnse jongeren worden disproportioneel geraakt door het geweld in Gaza, maar hun stem wordt zelden gehoord. Mensenrechtenexperte Erika Jiménez interviewde in 2014 tientallen Palestijnse tieners over hun standpunten en mensenrechten. Gesprekken die vandaag weer brandend actueel blijken.
© Reuters / Murad Sezer
Analyse

Meisjes naar school leiden volstaat niet

Wat ben je als meisje met goed onderwijs als de vrouwenrechten in je land op de helling staan? In Turkije geldt het onderwijs als een succesverhaal voor meisjes, maar intussen stapte Turkije wel uit de internationale Istanbul-Conventie die geweld tegen vrouwen bestrijdt.
Pixabay/Hosny Salah (CC0), bewerking MO*
Analyse

Waarom academici en studenten meer dan ooit een boycot tegen Israël willen

Het regende verklaringen van solidariteit met Palestina, enkele weken geleden, ook vanuit de universiteiten in ons land. Academici én studenten laten hun kritische bedenkingen ook steeds vaker luidop klinken. ‘We kunnen nu dingen zeggen die velen voor ons niet konden of durfden zeggen.’
© Jan Orbie
Opinie

‘Hulp is altijd een politieke interventie’

Ontwikkelingshulp is fundamenteel politiek, want het verandert altijd machtsverhoudingen, schrijven academici Jan Orbie en Viktor Opsomer in een kritisch opiniestuk. Dat is meer dan elders duidelijk in Palestina.
© Karim Abraheem
Reportage

In Noord-Irak: ‘Zonder onderwijs creëer je extremisme’

Irak stond in de jaren zeventig en tachtig aan de absolute top van onderwijs in de Arabische wereld, maar scoort nu bedroevend slecht. Tine Danckaers bezocht een vluchtelingenkamp in Noord-Irak, een regio die zijn wonden na IS nog niet schoongelikt heeft, en waar onderwijs broodnodig is.
© Samira Bendadi
Reportage

Bijna 1 op de 3 Syrische kinderen in Libanon volgt geen onderwijs. ‘Dit is een verloren generatie’

Zeker 1,5 miljoen kinderen in Libanon leven in armoede. Een derde van alle gezinnen is arm, en voor Syrische gezinnen gaat het zelfs om drie vierde. Slechts 60 procent van de Syrische kinderen in Libanon kan naar school. ‘Er zijn heel veel Syrische kinderen die niet eens kunnen lezen of schrijven.’
Doug Linstedt (CC0)
Nieuws

Index Menselijk Kapitaal berekent economische winst van investeren in kinderen

De Human Capital Index van de Wereldbank meet wat landen kunnen winnen aan economische productiviteit door meer te investeren in hun kinderen.
© Sokhin
Interview

‘Ik realiseerde mij dat je door onderwijs de situatie kan veranderen en hoopvol naar de toekomst kan kijken’

Muzoon Almellehan (19), een Syrische vluchtelinge en onderwijsactiviste, startte samen met Unicef een campagne voor onderwijs in noodsituaties, waarin ze pleitte dat meer meisjes naar school moesten gaan. Ze voert wereldwijd actie voor de rechten van kinderen, in het bijzonder het recht op onderwijs.
© Stien Reyntjens
Reportage

‘Mijn OKAN-klas werd mijn eerste familie in België’

Voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen is het vaak moeilijk om een plekje te vinden in België. Volgens de leerlingen en leerkrachten van het Stedelijk Lyceum Offerande in Antwerpen brengt OKAN soelaas. 
UNAMID CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

#TogetherFor10Million haalt tien miljoen kinderen terug naar de klas

Unicef en het fonds Education Above All presenteren de krachtlijnen van een project waarmee ze 10 miljoen kinderen in probleemgebieden terug naar de basisschool willen krijgen.
UN Photo/Bikem Ekberzade (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Kwart Iraakse kinderen leeft in armoede

Ongeveer een kwart van alle kinderen in Irak leeft in armoede en na meer dan vier jaar geweld moeten gezinnen “extreem veel moeite doen” om te overleven. Dat zegt het VN-Kinderfonds Unicef naar aanleiding van een grote wederopbouwconferentie die vandaag begint in Koeweit.
Masrur Ashraf (CC BY-NA 2.0)
Interview

‘Het Westen pleit voor hervormingen in islamitische landen, maar kiest uiteindelijk voor macht, controle en eigenbelang’

‘De onwetendheid van het Westen over actualiteiten en verleden in islamitische landen, is een gewoonte’, zegt Midden-Oosten-expert Christopher de Bellaigue. ‘Wij verdiepen ons nooit in landen die we als inferieur beschouwen.’ Een gesprek over een verleden van hervormingen, verlichting en ontvoogding, naar aanleiding van een ...

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.