Pixabay
Nieuws

Meerderheid jongeren voelt druk van klassiek man/vrouw-beeld

Uit onderzoek van de ngo Plan International blijkt dat 60 procent van de Belgische jongeren druk ervaart om te voldoen aan het stereotiepe beeld van dé man of dé vrouw. De helft van de jongeren vindt toxische mannelijkheid, onder meer in de sport, een probleem. 
© Elien Spillebeen
Nieuws

MO*journaliste Elien Spillebeen bekroond tot Ambassadeur voor de Vrede 2022

MO*journaliste Elien Spillebeen krijgt van Pax Christi Vlaanderen de titel Ambassadeur voor de Vrede 2022, samen met Ria Verjauw van de Leuvense Vredesbeweging. Youth For Climate mag zich dit jaar de Jongerenambassadeur noemen.    
© Etinosa Yvonne / Save the Children
Nieuws

Meisjes in conflictgebieden lopen meer risico op kindhuwelijk

Meisjes in conflictgebieden lopen 20 procent meer kans om op jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden. Dat blijkt uit cijfers van de ngo Save The Children.  
UNICEF Ethopia
Interview

‘Misschien heeft Afrika antwoorden waar de hele wereld van kan leren’

Internationale samenwerking brokkelt wereldwijd af, maar op het Afrikaanse continent tekent zich een andere evolutie af. MO* sprak daarover met Ahunna Eziakonwa van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. 'Uitgerekend wij vinden elkaar in deze moeilijke tijden.'
AMISOM Photo / Tobin Jones./ Flickr (CC0)
Nieuws

Les in het Engels hindert slaagkansen van Afrikaanse schoolkinderen

Miljoenen schoolkinderen in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara zitten zwijgend in de klas, kunnen de lessen lastig volgen en komen nauwelijks vooruit in hun leerproces. Dat komt door de neiging om al het onderwijs in het Engels te geven, zeggen wetenschappers in een nieuw rapport.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Heinrich Böll Stiftung Nairobi (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Keniaanse activiste Wanjira Mathai: ‘Volgende klimaattop wordt cruciaal voor Afrika’

In november vindt de volgende klimaattop van de Verenigde Naties plaats in Egypte. Volgens de Keniaanse milieuactiviste Wanjira Mathai, dochter van de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar in Afrika, wordt die top ‘cruciaal’ voor het hele Afrikaanse continent.
© Denis Rouvre
In beeld

Wanneer vrouwen uit de schaduw treden, licht een andere wereld op

Het verhaal van wie dagelijks vecht, tegen extreme armoede, seksueel geweld of ander onrecht omwille van geaardheid of gender, blijft vaak verborgen. De Franse sterfotograaf Denis Rouvre reisde de wereld rond en maakte zestig portretten van wat hij ‘Unsung Heroes’ noemt: vrouwen die vertellen over hun kracht om weer op te staan. 
© Memisa
Opinie

Ook menstruerende meisjes in vluchtelingenkampen hebben recht op waardigheid

Al eens stilgestaan bij het lot van jonge vrouwen in vluchtelingenkampen die hun maandstonden krijgen? Zij hebben vaak niet de middelen en de privacy om voor hun intieme hygiëne te zorgen. Hoog tijd om hieraan specifieke aandacht te besteden, vindt Anna Salvati van de ngo Memisa.
UNCEF Ethiopia CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Armoede en gebrekkige seksuele zorg gaan vaak samen

Armoede is zowel oorzaak als symptoom van andere vormen van ongelijkheid, zoals beperkte mogelijkheden tot gezinsplanning en gebrekkige geboortezorg. Daardoor lopen vrouwen en meisjes een welvarende toekomst mis, zegt het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) in een nieuw rapport.
Eduardo Nasi (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Elk jaar ondergaan 25 miljoen vrouwen een onveilige abortus

Jaarlijks worden 25 miljoen zwangerschappen afgebroken op een onveilige manier, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor 97 procent gebeurt dat in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Afrikaanse vrouwen overlijden het vaakst aan de gevolgen van een slecht uitgevoerde abortus.
© Fairtrade Belgium
Opinie

Maak met één roos meerdere vrouwen gelukkig

Het merendeel van de rozen in België komt uit Oost-Afrika. Een gunstig klimaat en een lage arbeidskost, meer is er niet nodig. Alleen al in Kenia werken 500.000 mensen in de bloemenindustrie. Een zegen voor het land en de plantage-eigenaars, maar vaak een verbloemde last voor de vrouwen die er werken.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.