© Plan International
Opinie

‘Bij hongersnood is het leven van meisjes weer wat minder waard’

Een wereldwijde voedselcrisis bedreigt het leven van miljoenen meisjes, schrijft Sven Coppens, regionaal directeur West- en Centraal-Afrika bij Plan International. Deze groeiende ramp blijft veelal van aandacht verstoken door al het andere nieuws, maar de impact op meisjes wordt met de dag groter.
CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

‘Marokko is één grote gevangenis voor mij’

Marokko heeft Pegasus-spyware gebruikt tegen journaliste Hajar Raissouni. Telefoon afgetapt, een lastercampagne gelanceerd, haar beschuldigd van illegale abortus... 'In de lasterpers, die dicht bij de autoriteiten staat, zagen we zaken waar we enkel thuis of via telefoon over gesproken hadden.' Ze vertelt zelf haar verhaal. 
© Memisa
Opinie

‘Een fistel is een sociaal probleem dat het leven van een vrouw verwoest’

‘Deze vrouw was niet meer welkom in haar eigen woning, zelfs niet meer in haar gemeenschap.’ De reden daarvoor was een onbehandeld medisch probleem: een fistel die ontstond bij de bevalling. 'De problematiek van fistels overstijgt het medische', schrijft vroedvrouw en Memisa-vrijwilligster Sabine Van de Vyver.
© Memisa
Opinie

Ook menstruerende meisjes in vluchtelingenkampen hebben recht op waardigheid

Al eens stilgestaan bij het lot van jonge vrouwen in vluchtelingenkampen die hun maandstonden krijgen? Zij hebben vaak niet de middelen en de privacy om voor hun intieme hygiëne te zorgen. Hoog tijd om hieraan specifieke aandacht te besteden, vindt Anna Salvati van de ngo Memisa.
EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Terroristen werven vaker meisjes – onderwijs is tegengif

Steeds vaker zetten terroristische groepen vrouwen en meisjes in bij zelfmoordaanslagen. Onderwijs voor meisjes is een van de belangrijkste strategieën om die trend te keren, schrijven Amina Mohammed, de Keniaanse kabinetssecretaris voor Onderwijs, en Siddharth Chatterjee, VN-coördinator in Kenia.
Annie Spratt/Unsplash (CC0)
Opinie

Landbezit verandert weinig aan rol Afrikaanse boerin

Land en vee zijn in Afrika, waar landbouw de grootste werkverschaffer is voor armen, meestal in het bezit van mannen. Regeringen, ngo’s en donoren werken eraan vrouwen meer landrechten te geven, maar dat leidt niet altijd tot een sterkere positie van deze vrouwen, schrijft Agnes Andersson Djurfeldt, docent Sociale Geografie aan de Universitei ...
© Brecht Goris
Opinie

Sommige mannen lijden aan een onbehandelde vorm van chauvinisme

Schrijfster Chika Unigwe is verbijsterd door de opmerkingen van de Nigeriaanse president over zijn de rol en de plaats van zijn vrouw. ‘Het lijkt erop dat sommige mannen aan de top de laatste dertig jaar hebben gemist en nog steeds lijden aan een onbehandelde vorm van chauvinisme.’ 
© Fairtrade Belgium
Opinie

Maak met één roos meerdere vrouwen gelukkig

Het merendeel van de rozen in België komt uit Oost-Afrika. Een gunstig klimaat en een lage arbeidskost, meer is er niet nodig. Alleen al in Kenia werken 500.000 mensen in de bloemenindustrie. Een zegen voor het land en de plantage-eigenaars, maar vaak een verbloemde last voor de vrouwen die er werken.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.