© Marlies Geyskens
Reportage

Op dit eiland is koffie meer dan een bakje troost

In het midden van het Kivumeer, in Oost-Congo, ligt Idjwi, een paradijselijk eiland waar kwaliteitsvolle koffie wordt geteeld. De organisatie Rebuild Women’s Hope gebruikt die koffie om vrouwen meer zelfstandigheid te geven. ‘Doordat ik nu ook geld verdien, kunnen mijn kinderen naar school gaan.’
© Marlies Geyskens
Reportage

‘In Kinshasa is gezondheidszorg alleen weggelegd voor welgestelden’

Ziek zijn in Kinshasa is duur. Patiënten en familieleden kunnen een opname in het algemeen ziekenhuis vaak niet betalen. De Missiezusters van het Onbevlekte Hart van Maria runnen er een medisch-sociale afdeling waar patiënten zonder geld worden verzorgd. Maar wat gebeurt er daarna met hen?
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
© Diablos
Reportage

Street art in Dakar: ‘Wij bestaan in functie van creativiteit, diversiteit en vrije meningsuiting’

Jihadisten uit het Sahelgebied willen nu ook in Senegal voet aan de grond krijgen. Maar de bruisende kunstscene van Dakar is een van de troeven die het land heeft om extremisme tegen te houden. Kunstenaars dragen er hun steentje bij om mee een klimaat van tolerantie te creëren.
© Reuters / Joe Penney
Reportage

‘Onze versie van de islam beschermt ons tegen gewelddadige ontsporingen’

MO*journalist Kris Berwouts reisde door Senegal om een dwarsdoorsnede te maken van een land met een unieke religieuze geschiedenis. Aan de ene kant zag hij een gematigde islam, aan de andere kant de dreiging van ultraconservatieve bewegingen. ‘We houden vast aan onze versie van de islam.’
© Reuters / Thomas Mukoya
Reportage

Seks in de sloppenwijken is als verstoppertje spelen

Je woont in een constructie van golfplaten van tien vierkante meter, met je geliefde en een paar kinderen, van wie sommige tieners. Bijna alle huizen ‘kijken elkaar aan’. Wat zou jij doen, als je de liefde wilt bedrijven?
© Isabel Corthier
Reportage

De Zuid-Afrikaanse Brotherhood Social Club: ‘Kleed je als een heer, gedraag je als een heer’

‘Dit zijn de échte influencers in Zuid-Afrika’, vertelt de Belgische fotografe Isabel Corthier over de Brotherhood Social Club. Strak in het pak en dansend door de townships proberen ze op hun eigen manier iets aan de extreme criminaliteit te doen.
Ⓒ Elien Spillebeen
Reportage

Activist Mwazulu Diyabanza op bezoek in Antwerpen: ‘Chef Ne Kuko moet naar huis!’

Activist Mwazulu Diyabanza ondernam de afgelopen maanden meerdere pogingen om Afrikaanse roofkunst uit Europese musea te verwijderen. Op verzoek van MO* bezocht hij de tentoonstelling 100 x Congo, waar hij werd opgewacht door curatrice beeldvorming Nadia Nsayi en een klein leger erfgoedbewakers.
© Elien Spillebeen
Reportage

Afrikaanse vrouwensporten zijn niet langer kinderspel: ‘Het neemt de stress weg’

Geen Olympische Spelen deze zomer. Maar MO* zocht en voelde wel de olympische geest: in de dromen van de vrouwen die in Congo en Zuid-Soedan een kinderspel tot volwaardige competitiesport maakten. Ooit al gehoord van nzango of boruboru?
© Arne Gillis
Reportage

Hoe overleven Malinezen de barre tijden in Bamako?

Wat doet een MO*redacteur zoal op een vrije dag in een vreemde stad? Wel, dit. Een etmaal dwars door Bamako, hoofdstad van Mali en één van Afrika's fijnste culturele broeinesten.
© Wouter Elsen
Reportage

Boeren moeten wijken voor goud in Burkina Faso

Burkina Faso heeft met relatief succes een democratische omwenteling doorgemaakt, maar levert dat ook toekomstperspectief op? Arne Gillis bezocht een tijd geleden een dorp dat plaats moet maken voor goudproductie. En wat blijkt? België speelt een sleutelrol in de boomende goudindustrie van Burkina Faso.
jbdodane (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Duurzaam drinkbaar water in Tilefraoute, Marokko

De Stad Antwerpen en Atlas Copco slaan de handen in elkaar om Tilefraoute, een dorpje in Marokko, van drinkbaar water te voorzien. Het initiatief kwam van Mohamed Sellami, die zich nog herinnert hoe hij zelf zijn familie hielp om water te halen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.