Reuters / Carlos Barria
Reportage

‘De mentale impact van de oorlog? Die houden we voor na de overwinning’

Buitenlandse journalisten berichten in Oekraïne over de oorlog, en dat is al gevaarlijk genoeg. Maar de lokale journalisten die hen helpen, 'fixers', kunnen de situatie niet zomaar ontlopen. Wat doet dat non-stopwerk met deze mensen? En wie zorgt voor hen wanneer de buitenlandse camera's weg zijn?
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
© Sipan Hota
Reportage

‘Vluchten is een menselijke reflex’: het vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen

In de zomer van 2021 doorkruisten acht jonge Belgische vrouwen de Pyreneeën. Ze liepen onversaagd in het spoor van de vluchtelingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Frankrijk naar Spanje trokken. Met de tocht wekken de vrouwen een vergeten Europees vluchtelingenverhaal weer tot leven.
© Toon Lambrechts
Reportage

Geloof als enige houvast voor mensen op de vlucht. ‘Dit is meer dan een plek om te bidden’

Op het Griekse eiland Samos bevindt zich het op een na grootste vluchtelingenkamp in het Egeïsche Zeegebied. Tot voor kort leefden daar meer dan 6000 mensen op de vlucht uit het Midden-Oosten en Afrika. Door de jaren heen trokken de verschillende geloofsgemeenschappen er hun eigen gebedshuizen op. 
© Belga/Virginie Lefour
Reportage

Een toekomstperspectief voor mensen zonder papieren: ‘Ik wil werken en een leven hebben zoals iedereen’

Veel mensen zonder papieren zitten vast in een onzekere situatie, waarin vooruitdenken moeilijk is. De federale regering wil een aantal pilootprojecten financieren om mensen zonder papieren duurzamer te begeleiden naar een toekomstperspectief. MO* bezocht enkele bestaande initiatieven.
Ⓒ Elien Spillebeen
Reportage

Activist Mwazulu Diyabanza op bezoek in Antwerpen: ‘Chef Ne Kuko moet naar huis!’

Activist Mwazulu Diyabanza ondernam de afgelopen maanden meerdere pogingen om Afrikaanse roofkunst uit Europese musea te verwijderen. Op verzoek van MO* bezocht hij de tentoonstelling 100 x Congo, waar hij werd opgewacht door curatrice beeldvorming Nadia Nsayi en een klein leger erfgoedbewakers.
© Bert Blondeel
Reportage

Zomerkamp voor jongeren op de vlucht: ‘Ik kom eindelijk terug in contact met mensen’

‘Ik kon mijn beste vriendin niet meer knuffelen en niemand meer bezoeken. Het was moeilijk voor mij.’ De COVID-19-pandemie bemoeilijkt(e) het leven voor jongeren op de vlucht. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw organiseerde voor hen samen met partners Tumult vzw en Cera een zomerkamp.
Antwerpen Schaliegasvrij (cc-by-sa)
Reportage

Plasticvervuiling aan de Schelde: ‘Dit wordt een drama voor de eeuwigheid’

Honderden vrijwilligers brachten zondag de plasticvervuiling door pellets langs de oevers van de Schelde in kaart. De stalen bevestigen wat gevreesd werd: de grondstoffen van de plasticindustrie liggen overal verspreid. Miljarden nurdles vervuilen de oevers van de Schelde.
Simon Plancke.
Reportage

Jonge jazzmuzikanten geven stem aan vluchtelingen in de kampen

Vier jonge jazzmuzikanten gingen in de vluchtelingenkampen van Duinkerke en Calais op zoek naar ontluisterende verhalen. Met een gezonde portie idealisme en drang tot maatschappelijk engagement verwerkten ze die verhalen in hun debuutproject “Le Ravage d’Ali Baba”.
© Vormingplus
Reportage

Bij Radio Babbelonië maken anderstaligen zelf radio

Hangjongeren in Ronse? Een Marokkaanse supermarkt uitgebaat door Belgen? Bij Radio Babbelonië, een project waarbij anderstaligen radioreportages in het Nederlands maakten, hoor je er meer over. MO* sprak met twee deelnemers. 
© Timmerwerkt
Reportage

‘Uiteindelijk willen vluchtelingen gewoon hetzelfde leven als wij’

Timmerwerkt is een meubelatelier waar vluchtelingen hun eerste stappen kunnen zetten op de Belgische arbeidsmarkt. Eigenaars Hans Gruyaert en Olivier Provost namen ons op sleeptouw door hun atelier en lieten ons kennismaken met het moeizame parcours van nieuwkomers richting de arbeidsmarkt.
© Janusz Ratecki
Reportage

Vredesmars naar de hel. Deel 2: tegengif voor onverschilligheid

‘Na één week ben ik iedereen die de groep binnenkwam beginnen wantrouwen’, vertelt Anna Alboth, initiatiefneemster en gezicht van de Civil March. ‘Daar haatte ik mezelf om. Op deze vredesmars heb ik nog het meest geleerd over conflict.’ Met sabotage en lastercampagnes slagen externe actoren erin de mars vanaf het begin ...

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.