© Canvas / De Ideale Wereld
#WijZijnHier

Niet mijn ideale wereld

Kan en mag je alles gebruiken voor humor in een sketch? De meningen zijn verdeeld. Voor actrice, docente en zangeres Nela Deleu hebben publieke figuren een morele verantwoordelijkheid. Ze moeten een standpunt innemen, en gebeurtenissen niet relativeren door middel van humor.
© V. Hasanbegovic
#WijZijnHier

De Balkan en Zijne Majesteit de Man

Dansen met een andere man dan de jouwe. Op restaurant gaan in plaats van voor hem te koken. Het zijn vrijheden die MO*blogster en theatermaakster Nela Deleu ontdekte in België. 'Het is belangrijk te begrijpen hoe verschillend huwelijk, relatie en vrouwelijkheid zijn in verschillende culturen.'
Karl Grenet / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
#WijZijnHier

De taal weerspiegelt de ziel

Talen houden volgens UNESCO het culturele erfgoed in leven. Om die reden riep het 21 februari uit tot Internationale dag van de Moedertaal. En waarom meertaligheid een troef is, weet blogger Sehrish Raja maar al te goed.
© Sipan Hota
#WijZijnHier

‘Ik nam foto’s om de harde realiteit te overleven’

Sipan Hota is fotograaf. En vluchteling, die terechtkwam in Oostende. Zijn foto’s nemen je mee naar het binnenste van zijn ziel: donker en melancholisch, maar altijd op zoek naar schoonheid. Ze vormen zijn levensverhaal, dat begon in Amuda, Syrië.
© FMDO
#WijZijnHier

Het verhaal van Musa: ‘Net zoals die shit die je in films ziet’

Dertien jaar geleden was Musa Huzzeinzadah (22) niet welkom in België. Nu werkt hij als apotheekassistent, doet hij vrijwilligerswerk en is hij verzot op zijn bijna eenjarige dochter. Als hij vertelt over die eerste maanden in ons Belgenlandje lijkt het wel een scène uit een film.
#WijZijnHier

Terug van nooit weggeweest

Mijn naam is Parvaneh. Een naam die je niet veel hoort. Ik ben namelijk afkomstig uit Iran. Ik woon sinds 2015 in België, nadat ik trouwde met de liefde van mijn leven. Onze officiële verloving, die in Turkije plaatsvond, verliep perfect. De reis naar Iran die erop volgde, verliep wel een tikkeltje anders.
© Lies Gallez
#WijZijnHier

Poëzie in de klas brengt de hele wereld met zich mee

Poëzie in de OKAN-klas dient meer dan het doel om een nieuwe taal te leren. Leerkracht Lies Gallez brengt het doelbewust haar klaslokaal binnen. Niet alleen om de grijze muren op te fleuren, maar ook om zovele kleurrijke verhalen de klas binnen te brengen.
CC0
#WijZijnHier

Ook hier kan ik de enige internationale taal, de taal van muziek, spreken

Zes jaar geleden ontvluchtte de violiste Eleni de economische crisis en krappe arbeidsmarkt uit haar thuisland Griekenland. Ze vond een nieuwe thuis in Antwerpen, een stad die haar aan haar thuisstad doet denken. En ze ondervond dat ze ook hier haar favoriete taal kan “spreken”: de taal van de muziek. 
CC0
#WijZijnHier

Het “alstublieftmoment”: wanneer je als anderstalige gek of raar lijkt

‘Aankomen in een nieuw land, met een nieuwe taal is alsof je analfabeet geworden bent. Je voelt je als een grote baby.’ Zo omschrijft Marcela uit Colombia haar leerproces als anderstalige nieuwkomer in België. Momenteel gaat het nog gepaard met pijnlijke en ongemakkelijke momenten, maar ooit zal ze eraan terugdenken en ermee kunnen lachen.
© Viktor Forgacs (CC0)
#WijZijnHier

Diversiteit hoort een werkwoord te zijn, vóóral in het beleid

Aangezien diversiteit de basis vormt voor onze samenleving, wordt het best bekeken als een werkwoord, pleit Emmanuel Iyamu. Een werkwoord dat leidt tot een logischere beleidslogica en een goed sociaal beleid dat de ontwikkeling van de samenleving van onderuit volgt. 
CC0
#WijZijnHier

Tijd om kleur te bekennen. Neutraliteit is niet langer enkel wit

Vandaag betekent echte neutraliteit het omarmen van alle verschillende symbolen in onze cultureel diverse maatschappij. Daarom moeten we af van de gedachte dat enkel witheid synoniem is voor neutraliteit, vindt Emmanuel Iyamu.  
George A. Spiva Center for the Arts Follow (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

Ook burgers zonder verleden met Vlaamse grond, bouwen mee aan onze geschiedenis

De Vlaamse cultuur kan een hefboom voor integratie zijn, maar daarvoor zal het haar etnische invulling moeten loslaten, vindt Emmanuel Imayu.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.