Mil.ru (CC BY 4.0)
Analyse

Regeringen in Thailand en Cambodja pokeren om de macht

Democratie is op zijn retour in Zuidoost-Azië. Het Cambodjaanse premierschap gaat deze maand over van vader op zoon na bedenkelijke verkiezingen. Intussen wordt in Thailand de grootste partij van de macht weggehouden.
© Noh Juhan | Netflix , The White House, Youtube
Analyse

Het verrassende activisme van de Zuid-Koreaanse popcultuur

Oscarwinnaar Parasite, Netflix-hitserie Squid Game en Koreaanse boybands hebben iets met elkaar gemeen: de Zuid-Koreaanse monstersuccessen en hun fans leveren kritiek op kapitalisme en ongelijkheid. Waarom is de Zuid-Koreaanse (pop-)cultuur zo geëngageerd? Of lijkt dat maar zo?
© Reuters
Analyse

Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt

China houdt meer dan 1 miljoen Oeigoeren vast in interneringskampen, dat is helaas al lang bekend. Maar de Volksrepubliek gebruikt ook digitale technologieën om deze moslimminderheid met Turkse achtergrond te onderdrukken. Internet blijkt een ideale manier om “extremistisch gedrag” op te sporen.
© Reuters / Zohra Bensemra
Analyse

Het duivelse dilemma van Afghaanse intellectuelen

Afghaanse intellectuelen, en zeker de hoogopgeleide vrouwen, zien geen andere keuze meer dan vluchten. Een bericht uit de Los Angeles Times van eind augustus zegt het allemaal: ‘De ene werkte als journalist voor een internationaal persagentschap, de andere voor een ontwikkelings-ngo en een derde was kunstenaar. Geen van de drie wilde weg uit Afghan ...
Publiek domein
Analyse

‘Afghanistan mag geen mollahland worden’

Tien dagen geleden reden de Taliban triomferend de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen. Gie Goris peilde naar de actuele toestand ter plekke, maar onderzoekt ook wat de gevolgen zijn voor de NAVO en voor het Europees migratiebeleid.
Prachatai / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Thaise activist en boegbeeld van protestbeweging voorlopig op vrije voeten

In Thailand mag activist Parit “Penguin” Chiwarak (22) nu toch op borgtocht uit de gevangenis, als hij “geen onrust meer veroorzaakt”. De hongerstakende jongeman zat sinds februari in voorhechtenis vanwege kritiek op de monarchie. Zijn familie vroeg al negen keer om zijn vrijlating. 
© Zoë Deceuninck
Analyse

Caraïbische landen worden ‘vergeten’ bij verdeling vaccins

De Caraïbische landen nemen het heft in eigen handen en sluiten deals met landen die maar al te graag hun vaccins willen delen. ‘Ook de rijke landen zullen inzien dat wat er nu gebeurt eigenlijk niet kan.’
© Belgaimage / Javed Dar
Analyse

Kasjmir: een Palestijns scenario in de Himalaya?

In Kasjmir leeft bij de moslimmeerderheid allang de vrees dat de Indiase overheid via demografische politiek hun grondgebied wil inpikken. Dat "Palestijns scenario" lijkt werkelijkheid te worden nu voor het eerst 25.000 nieuwe domicilie-erkenningen afgeleverd zijn. ‘De kolonisten komen eraan’, klinkt het in de Himalaya.
© Hadjira Hussain Kahn
Analyse

Woestijnsprinkhanen bedreigen voedselzekerheid in Oost-Afrika

Gigantische zwermen woestijnsprinkhanen vreten de velden van boeren leeg in Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. ‘De combinatie van sprinkhanen, klimaatverandering, droogte, conflicten en het coronavirus dreigen een gevaarlijke cocktail te worden voor heel Oost-Afrika’, zegt Cyril Ferrand van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).
© Fien Van den Steen
Analyse

Een duurzame stad voor allen of een ark voor enkelen?

Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.
© Reuters
Analyse

De protesten die Iran hebben wakker geschud

Op donderdag 28 december begonnen in de Iraanse stad Mashhad protesten die al een week aanhouden en die zich als een lopend vuurtje over heel het land verspreiden. Tegen alle verwachtingen in is het niet de progressieve intellectuele elite, maar de meer conservatieve arbeidersklasse die deze beweging leidt. 
CC Kehworks (CC BY-NC 2.0)
Analyse

330 miljoen Indiërs bedreigd door droogte

India beleeft zijn derde droogtejaar op rij. Watertekorten en hittegolven brengen 330 miljoen mensen in gevaar. Een week geleden werden al 160 doden geteld. De oorzaak ligt bij het klimaat, maar ook bij slecht beleid en exportlandbouw, waardoor jaarlijks bijna honderd miljard kubieke meter water uit India verdwijnt.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.