© UNICEF
Opinie

‘De terugkeer van cholera stoppen, het kan!’

Vandaag is het Wereldwaterdag. Zuiver water en sanitaire en hygiënemaatregelen vormen een essentiële bescherming tegen talrijke ziekten zoals cholera, dat sinds enkele jaren weer sterk in opmars is. We moeten deze nieuwe dreiging een halt toeroepen, vindt Christèle Devos van UNICEF België.
Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
© Tommy Trenchard / IPS
Opinie

‘Afrika is veranderd in een soort kerkhof’

De helft van alle mensen in extreme armoede leeft in Afrika, en op dat continent vallen ook de helft van alle dodelijke slachtoffers door terreur. Bovendien kent Afrika het hoogste zelfmoordcijfer ter wereld. Waarom is het er zo slecht aan toe?, vraagt Afrika-expert Baher Kamal zich af.
© Franz Chávez / IPS
Opinie

‘In Somalië heeft een baby 20 keer meer kans om te sterven dan een kind in Brussel of Londen’

De kans dat een kind sterft voor z’n vijfde verjaardag is wereldwijd aanzienlijk gedaald. Toch zijn er nog landen waar kinderen acht, achttien of zelfs twintig keer meer kans hebben om vroeg te sterven, zegt demograaf Joseph Chamie. 
Milieudefensie / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dit zijn de gevaren van illegale olieraffinaderijen in Nigeria’

In de Nigerdelta-regio van Nigeria is een grootschalige industrie ontstaan van illegale olieraffinaderijen. Maar die brengt grote risico’s met zich mee voor het milieu, de veiligheid en de volksgezondheid, schrijven experten Nnaemeka Vincent Emodi, Chukwumerije Okereke en Ogheneruona E. Diemuodeke. 
Kate Holt/Africa Practice (CC BY 2.0)
Opinie

‘Hoe landbouw zich in Afrika ontwikkelt, bepaalt mee of malaria er kan worden uitgeroeid’

Onderzoek in zestien Afrikaanse landen heeft aangetoond dat de infectieziekte malaria niet kan worden uitgeroeid zonder te kijken naar de manier waarop het continent aan landbouw doet. Dat is iets om in het achterhoofd te houden, schrijven Britse landbouw- en gezondheidsexperts in deze opinie.
Opinie

Een ongemakkelijke waarheid: ‘Dit is de echte reden waarom de vaccinatiegraad in Afrika achterophinkt’

‘Racistische beeldspraak strooien om te rechtvaardigen dat er te weinig vaccinvoorraden zijn en om kennis te kunnen hamsteren? Dat is bedroevend en beschamend’, schrijven Tian Johnson, Tom Moultrie, Gregg Gonsalves en Fatima Hassan. Want dat zijn de échte redenen voor de lage vaccinatiegraad op het Afrikaanse continent.
© Memisa
Opinie

‘Mensen met mentale gezondheidsproblemen verdienen respect’

Of het nu gaat om topatlete Simone Biles, geïnterneerden in België of mensen in een ontwikkelingsland: ‘Vooroordelen over mentale problemen zijn wereldwijd een belemmering voor herstel', schrijft Annelies Van Erp van de ngo Memisa België vzw. 'En die vooroordelen kunnen een blijvende deuk in het zelfvertrouwen veroorzaken.’
© Memisa
Opinie

‘Een fistel is een sociaal probleem dat het leven van een vrouw verwoest’

‘Deze vrouw was niet meer welkom in haar eigen woning, zelfs niet meer in haar gemeenschap.’ De reden daarvoor was een onbehandeld medisch probleem: een fistel die ontstond bij de bevalling. 'De problematiek van fistels overstijgt het medische', schrijft vroedvrouw en Memisa-vrijwilligster Sabine Van de Vyver.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.