© Pauline Niks
Reportage

Geen geld, geen medicijnen, geen hoop in conflictgebied Tigray

De oorlog in Tigray heeft de medische zorg in de Ethiopische deelstaat totaal ontwricht. 86% van de zorginstellingen liep er structurele schade op, 71% van de medische apparatuur is deels buiten werking. MO* zag hoe toegewijde zorgverleners met de moed der wanhoop levens proberen te redden.
© Marlies Geyskens
Reportage

‘In Kinshasa is gezondheidszorg alleen weggelegd voor welgestelden’

Ziek zijn in Kinshasa is duur. Patiënten en familieleden kunnen een opname in het algemeen ziekenhuis vaak niet betalen. De Missiezusters van het Onbevlekte Hart van Maria runnen er een medisch-sociale afdeling waar patiënten zonder geld worden verzorgd. Maar wat gebeurt er daarna met hen?
© Bart Lasuy
Reportage

‘De kans is groot dat de volgende pandemie hier ontstaat’

In het Congolese park Kahuzi-Biega zijn interacties tussen dieren en mensen schering en inslag. Om de risico’s van overdraagbare ziektes te beperken, werd het project One health gelanceerd. Daarbij wordt gepleit voor een holistische aanpak: de gezondheid van mens, milieu en dier vormt één geheel.
© Femke van Zeijl
Reportage

Lassavirus: al vijftig jaar dodelijk, maar nog steeds geen vaccin

In Ondo, Zuidwest-Nigeria, vallen veel meer doden door lassakoorts dan door corona. Ook het Westen is niet onkwetsbaar voor dit virus, waarschuwen microbiologen. ‘De volgende lassa-uitbraak is een kwestie van tijd.’
© Pablo Garrigós Cucarella
Reportage

Wanneer gorilla’s meer waard zijn dan mensen

De Oegandese regering besteedt veel aandacht aan de wilde dieren en toeristen in het zuidwesten van het land. Maar de regio is een broeihaard van virussen en andere ziekteverwekkers. Investeren in betere opsporing van ziektes kan ons behoeden voor een volgende pandemie… maar tegen welke prijs?
Fairphone (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Steeds meer jonge mijnwerkers naar school in Congo: ‘Positief dat basisonderwijs nu gratis is’

Steeds meer Congolese kinderen ruilen de mijnschacht in voor de schoolbanken. Volgens het ministerie van Onderwijs genieten vier van de zes miljoen kindarbeiders gratis basisonderwijs sinds 2019.
bron: Twitter
Reportage

Deze bioloog ontwikkelt een vaccin voor Afrika (want wij kopen alles op)

Het Westen koopt veel meer coronavaccins dan nodig, waardoor Afrikaanse landen pas in 2023 kunnen inenten. De Nigeriaanse moleculair bioloog Christian Happi ontwikkelt daarom een vaccin, geschikt voor Afrika: ‘Als we het heft niet in eigen handen nemen, worden we aan ons lot overgelaten.’
© Elien Spillebeen
Reportage

Afrikaanse vrouwensporten zijn niet langer kinderspel: ‘Het neemt de stress weg’

Geen Olympische Spelen deze zomer. Maar MO* zocht en voelde wel de olympische geest: in de dromen van de vrouwen die in Congo en Zuid-Soedan een kinderspel tot volwaardige competitiesport maakten. Ooit al gehoord van nzango of boruboru?
© Arne Gillis
Reportage

Orkanen bevestigen: Mozambique bevindt zich in de frontlinie van mondiale klimaatcrisis

In Mozambique weten ze wat het betekent als een ramp zich niet als sluipende epidemie, maar op enkele uren voltrekt. De orkaan Idai verwoestte delen van Mozambique, exact een jaar geleden. Reportage van bij de frontlinie van de klimaatcrisis.
© Goldman Environmental Prize
Reportage

Milieuactiviste Phyllis Omido: ‘Wie de toekomst veilig wil stellen, moet nu opstaan’

Een alleenstaande moeder die de overheid en een multinational op de knieën krijgt? Volgens de Keniaanse Phyllis Omido is het niet moeilijk te begrijpen: ‘Wie zijn kinderen liefheeft, beschermt het leefmilieu voor de volgende generatie!’
© Arne Gillis
Reportage

Dit is de frontlinie van de ontluikende Afrikaanse War on Drugs

UNODC, het drugagentschap van de Verenigde Naties, noemt verschillende Oost-Afrikaanse landen als doorvoerlanden voor cocaïne en heroïne. Maar de aanwezigheid van drugs verleidt in toenemende mate ook de inwoners tot gebruik. Bericht uit Kisenyi, een door drugs geteisterde sloppenwijk in de Oegandese hoofdstad Kampala.
© Emma van der Zalm
Reportage

‘Van de stad Caïro houden en tegelijk de overheid haten, is moeilijk’

Als correspondent in Egypte ziet Emma van der Zalm een patroon bij veel Egyptische vrienden: ze zijn kritisch op de overheid, hebben potentie, maar kampen met depressie. Ze besloot daarom drie van hen te interviewen over hoe het is om op te groeien in een dictatuur. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.