Tim Bechervaise / Unsplash
Analyse

Kan de voetbalwereld blijven groeien in tijden van klimaatcrisis?

De populairste sport ter wereld, voetbal, wordt steeds groter. Kan de sector blijven groeien en tegelijkertijd zijn CO2-uitstoot naar beneden halen om te voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen?
© Ofer Eavri
Analyse

Op toer in Israël: ‘Wielersport helpt om ons een positief imago te geven’

De annexatie van Palestijns en Syrisch grondgebied, de relaties met Arabische buurlanden: Israël wil maar al te graag dat de wereld die zaken als ‘normaal’ gaat beschouwen. En daarvoor gebruikt het het wielrennen, voor profs én voor wielertoeristen. ‘De Verenigde Naties? Fuck de Verenigde Naties.’
Reuters/ Kai Pfaffenbach 
Analyse

Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid. Hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic, zegt producent Adidas. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. 
© Reuters / compositie: MO*
Analyse

Formule 1 in Bahrein? Geen Grand Prix voor de mensenrechten

Je schendingen van de mensenrechten doen vergeten? Dat kan simpelweg met de duur betaalde uitlaat van een formule 1-wagen. De kleine Golfstaat Bahrein, die verre van uitblinkt in het respecteren van mensenrechten, weet er alles van.
© Photo News / Cor Vos
Analyse

Arabische oliesjeiks en prinsen veroveren de wielersport

De Golfstaten hebben twee dingen gemeen: autoritaire regimes en schendingen van de mensenrechten. Ze gebruiken de wielersport om hun politieke en economische imago wit te wassen. Want het kwetsbare verdienmodel van die sport leent zich ertoe dat steenrijke oliesjeiks en prinsen zich inkopen.
© Reuters / Michael Regan
Analyse

Het miljardenspel van Engels topvoetbal

Bijna alle clubs in de Engelse Premier League, op vier na, zijn inmiddels eigendom van een buitenlandse miljardair. En die eigenaars zijn vaak geen millimeter minder controversieel of autoritair dan Vladimir Poetin himself. Wanneer gaan de fans hun sport terugclaimen?
© Fatinha Ramos
Analyse

Sport als dienstmaagd van de macht en het grote geld

De sport wil geld. Het grote geld wil de sport. En de politiek wil een beter imago. Kunnen we nog sporten of supporteren zonder dat er bloed of een fortuin aan kleeft? Is er nog ruimte voor sport die lokaal wordt aangestuurd, ten bate van de gemeenschap?
Gazprom-RusVelo
Analyse

Rusland, Israël en Kazachstan in de wielersport: ‘Wielrennen als politiek project’

De Internationale Wielerunie sloot ploegen van Russische sponsors uit, onmiddellijk na de invasie van Oekraïne. Maar wat dan met wielerploeg Israel-Premier Tech, die zich leent tot uithangbord voor schendingen van het oorlogsrecht? En wat met het team dat gesponsord wordt door dictatuur Kazachstan? 
PxHere (CC0)
Analyse

De opmars van de tweewieler: coronahype of kantelmoment?

Het stalen ros heeft een boerenjaar achter de rug. Door de coronabeperkingen leek het wel alsof iedereen zijn fiets van onder het stof haalde of een nieuw exemplaar aanschafte. De positieve effecten van meer fietsen op straat zijn legio, maar houdt het succes ook na de pandemie aan?
CC0 (public domain)
Analyse

Mag Europa nog kritiek geven op China als we kiezen voor 5G van Huawei?

Een voetballer wordt teruggefloten omdat hij zijn mening geeft over de onderdrukking van een miljoen Oeigoeren in China. Een basketmanager tweet over de protesten in Hongkong, en China dreigt er prompt mee om geen NBA-matchen meer uit te zenden. Hoe moet de EU omgaat met de gevoeligheid van China voor kritiek? En moeten we kiezen voor het Chinese H ...
Incase (CC By 2.0)
Analyse

Wegwerpplastic tijdens wielerwedstrijden: PR boven duurzaamheid?

Wielerwedstrijden brengen een hoop afval met zich mee. De Tour de France veroorzaakt tijdens de hele wedstrijd zo’n 420 ton extra zwerfvuil langs de weg. Wat kan er nog gebeuren om dit te beperken? 
© Xander Stockmans
Analyse

Dichter Kirill Medvedev: ‘Ik wil geen Rusland zonder vrijheid en geen vrijheid zonder Rusland’

Het WK voetbal begint in Rusland en de wereld kijkt voorbij de repressie. De Russische dichter Kirill Medvedev niet. Terwijl voetbalfans zijn land overspoelen, zitten zijn kameraden in de gevangenis op verdenking van terrorisme. Er broedt wat onder het opgepoetste imago van Poetins Rusland.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.