© Elien Spillebeen
Interview

Twee jaar na terugkeer van Taliban: deze Afghaanse vrouwen blijven geloven in vrijheid

Twee jaar geleden kwamen de Taliban opnieuw aan de macht in Afghanistan. Vrouwen en verdedigers van mensenrechten betalen daarvoor een hoge prijs. Maar de strijdbaarheid van Afghanen is niet gebroken, zeggen twee vooraanstaande activistes, Sima Samar en Razia Arefi. ‘Kennis kan je niet afnemen.’ 
Rabe! (CC BY-SA 3.0)
Interview

Politicoloog Hussein Solomon: ‘Mijn steun als moslim krijgt Erdoğan niet’

‘Erdoğan wil een nieuwe Ottomaanse kalief worden, maar zal toch verliezen’, zegt politicoloog Hussein Solomon over de Turkse president. Het politieke islamisme van Erdoğans AKP-partij biedt geen antwoord voor het nepotisme, de corruptie en de economische crisis.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Interview

‘De prioriteit die niemand in zijn verkiezingsprogramma durft te zetten: religieus extremisme’

Pakistan is met 210 miljoen inwoners het tweede grootste moslimland ter wereld. Gelegen tussen India, Iran en China, verdient het alle aandacht. Zeker nu op 25 juli 106 miljoen Pakistanen een nieuw nationaal parlement en nieuwe provinciale parlementen kiezen .
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Interview

Jihad, kalifaat en de teloorgang van tolerantie in de moslimwereld

Naveed Sheikh is islamkenner en politicoloog. Hij pleit voor de islamitische traditie van onzekerheid, maar ziet de invloed van het rigoureuze wahabisme overal toenemen. Een gesprek over onmacht als bron van geweld, en over het toenemend belang van uiterlijkheden in de islam.
CC Gie Goris (BY NC 2.0)
Interview

Pankaj Mishra: ‘Frustratie en politiek verzet ontstaan als mensen het gevoel krijgen dat er méér in hun leven zit’

Van waar komt al die plotse woede, die opstandigheid van kiezers in het Westen? En waar vandaan komen de nieuwe nationalisten, de niets ontziende jihadi’s, de vijftig tinten uitsluiting en groepsegoïsme? Pankaj Mishra onderzoekt die vragen in zijn “Tijd van Woede”. Gie Goris sprak met de auteur over de thema’s die ons allen bezig houden.
Interview

Jongeren in Afghanistan: tussen hoop en frustratie

'Jongeren zijn de toekomst' is het aloude credo. Maar in een land als Afghanistan is het niet evident, omdat onderwijs, politiek en economie een grote mate van instabiliteit kennen. Twee Afghaanse jongeren, Mina Shaghasy (18) en Hasibullah Nizy (22), getuigen over hun leven.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.