© Pool via Reuters
Analyse

‘Islamogauchisme is geen wetenschappelijke realiteit, het is een manier om verder te polariseren’

De Franse minister van Hoger Onderwijs beschuldigde de universiteiten onlangs van ‘islamogauchisme’. Met die term bestempelt zij, maar ook andere politici, academici als stille bondgenoten van islamistische terroristen. Omdat ze werk verrichten rond dekolonisatie, racisme of andere wetenschappen.
© Reuters / Kacper Pempel
Analyse

‘Laat ons luidop praten over abortus, want zo verander je uiteindelijk de wet’

Dat de abortuswet in Polen verstrengd werd, betekent niet het einde van de strijd voor recht op abortus. Integendeel. Poolse vrouwen vechten met verdubbelde kracht. Het is de tiende dag op rij dat in het hele land protesten plaatsvinden.  
sayyed shahab-o- din vajedi / Wikimedia (CC BY 4.0)
Analyse

Ramadan tijdens de lockdown: anders, maar toch hetzelfde

Op 23 april begint de ramadan, de vastenmaand voor moslims over de hele wereld. Maar hoe zal deze heilige maand dit jaar verlopen,  onder de coronamaatregelen? ‘Net nu kunnen we, als moslim, solidair zijn met onze medemens en met zorgkundigen door de maatregelen te blijven volgen.'
foto: Pedro Ribeiro Simoes (CC BY 2.0)
Analyse

‘Ook in een seculiere samenleving zijn concepten, instituten en de publieke ruimte nooit neutraal’

Een debat met uitgesproken meningen kan vruchtbaar zijn als het leidt tot goed overwogen inzichten en uitwisselingen. Dat gebeurde naar aanleiding van het artikel over Nadia Fadil. Een uitgebreid stuk met inbreng van lezers met expertise, van heldere definities tot het dekoloniseren van strijd.
Demeester (CC BY-SA 3.0)
Analyse

Is de Grote Moskee werkelijk de bron van strijdend salafisme in België?

De Brusselse Grote Moskee (ICC) is de voorbije weken veel en negatief in het nieuws geweest. Mieke Groeninck, doctoraatsstudent antropologie aan de KU Leuven, deed ruim twee jaar etnografisch veldwerk in Brusselse moskeeën en islamitische instituten. Zij toetst al die oordelen aan de feiten.
© Fatinha Ramos
Analyse

Een jaar na 22 maart: Ieder zijn angst, ieder zijn strijd

In de schaduw van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek: jongeren spreken zich uit over hun angsten. Sommigen zijn directer geraakt door “22 maart” dan anderen, en er zijn wel meer verschillen. Van ‘We hebben geen emoties meer. We leven van dag tot dag’ tot ‘In Leuven zal heus niks gebeuren’.
Paul Keller (CC BY 2.0)
Analyse

‘IS is een superbende die No Future jongeren aantrekt’

Als terrorisme een zaak is van geradicaliseerde gelovigen, dan zijn deradicaliseringsprogramma’s een noodzakelijk onderdeel van de overheidsrespons. Maar klopt dat perspectief wel? En wat zijn de feitelijke resultaten en gevolgen van dit beleid? Tariq Ramadan, Karen Armstrong en Rik Coolsaet geven hun visie.
Shane T. McCoy (Public Domain CC0)
Analyse

Zin en onzin van de islamles

De geschiedenisles heeft weinig oog voor de diversiteit binnen de samenleving, wordt wel eens gezegd. Maar biedt de islamles een alternatief? Kan dit de leemte vullen en de kinderen met een islamitische achtergrond een houvast bieden? En wat met de kennisoverdracht? Wat zijn de leerplannen en de eindtermen?
© Reuters
Analyse

Vrees de angst, niet de terroristen

Europese jihadisten, een grote terreuraanslag, de vluchtelingenstroom, het seksueel geweld,… Een gevaarlijke angstcocktail stelt het Europese project op de proef. Een hopeloos verdeeld Europa zal als collectief een nieuw soort verzet moeten ontwikkelen, wil het niet verzwakt uit de strijd tegen IS komen. Pieter Stockmans en Montasser AlDe&rs ...
Stephane Mignon (CC BY 2.0)​
Analyse

De islam zal in België nooit met één stem spreken. Toch is de Moslimexecutieve onmisbaar.

De voorbije weken waren we weer getuige van een reeks nieuwe afleveringen in wat stilaan uitgegroeid is tot de "Moslimexecutieve Saga". Nadia Fadil en Meryem Kanmaz beschrijven de zoektocht naar en strijd rond een legitieme vertegenwoordiging voor moslims in België. ‘De geschiedenis leert ons dat pogingen tot controle van de di ...
Analyse

Religieuze utopie, kalifaat en de gewapende strijd tegen McWorld

Het zijn moeilijke jaren voor wie begaan is met de wereld en de medemens. Vernietigende oorlogen in het Midden-Oosten. Gewelddadige radicalisering. Uitholling van mensenrechten en democratie. Massa-immigratie, ongelijkheid, klimaatopwarming. Gie Goris doet in dit essay een eerlijke poging om 2015 te begrijpen.
Gregg Carlstrom (CC BY-NC 2.0)
Analyse

De Moslimbroeders zijn tegen geweld, behalve in één geval

Op 5 december spreekt Tariq Ramadan in Brussel over de crisis in het Midden-Oosten. Hij is de kleinzoon van de Egyptische oprichter van de Moslimbroeders en de achterdocht tegenover de politieke islam kleeft ook aan zijn naam. Maar zijn de Moslimbroeders wegbereiders voor een gewelddadige jihad, of zijn ze echte moslimdemocraten?

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.