akshay moon (CC BY 2.0 Deed)
#WijZijnHier

Nederlands, mon amour

De Week van het Nederlands is ieder jaar een ode aan onze taal. Ook voor anderstalige nieuwkomers kan en mag het dat zijn. Al is het vaak geen liefde op het eerste gezicht, zoals blijkt uit deze bijdrage van actrice, zangeres en MO*blogster Nela Deleu.
epictop10 / Flickr (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

Zeg niet ‘wokers’, maar culturele creatieven

Bart De Wever schreef in zijn boek over woke dat het ‘onze cultuur vernietigt’ of ‘het water waarin we ons bevinden vergiftigt’. Maar als je vraagt wat woke precies is, blijft het antwoord meestal uit, schrijft sociaal-econoom Emmanuel O. Iyamu. Wat betekent woke nu echt?
USDE / Flickr (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

Liefde voor één taal sluit de liefde voor een andere taal niet uit

Als we willen dat iedereen in onze Vlaamse samenleving vlot Nederlands spreekt, dan moeten we misschien beginnen met een gunstiger klimaat te creëren om de taal aan te leren, schrijft Merel Overloop in haar eerste blog op MO*.
Yan Krukau / Pexels (CC0)
#WijZijnHier

Gelukkig is het geen wiskunde, meneer Weyts

‘Boetes voor wie thuis niet genoeg Nederlands spreekt? Wat is het volgende?’, vraagt MO*blogster Nela Deleu zich af. ‘Moet ik binnen een paar jaar betalen als mijn kind het verschil niet weet tussen een scherpe hoek en een loodrechte lijn? Omdat wiskunde ook belangrijk is?’
© Rino Feys
#WijZijnHier

Voor niet-westerse migranten is je uiterste best doen niet altijd voldoende

Volgens De Stemming, het onderzoek uitgevoerd in opdracht van VRT NWS en De Standaard, vindt 81% van de Vlamingen dat niet-westerse migranten Nederlands moeten kunnen spreken om Vlaming te worden. Maar ook al is de wil er, voor oudere nieuwkomers is het niet altijd evident, ondervindt Rino Feys.
CC0
#WijZijnHier

Ik zoek werk maar ik ben niet in de juiste taal geboren

Vijftien jaar werkervaring heeft MO*blogger Staša Pavlović al. Toch duikt taal als potentieel probleem op bij sollicitaties. Ze beheerst het Nederlands nochtans goed genoeg om er boeken in te vertalen. Waarom peilen werkgevers toch eerst naar haar talenkennis, dan pas naar haar competenties?
© Halewijn Timmerman
#WijZijnHier

Integreren in Molenbeek is niet evident

Nadat hij zeven jaar in Senegal woonde, ervaarde MO*blogger Halewijn Timmerman pas een echte cultuurshock in Molenbeek. Zijn re-integratieproces verliep er niet zonder horten en stoten.
Nathan Rupert / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
#WijZijnHier

‘Mensen die hun thuis en familie achterlieten om zichzelf te kunnen zijn, verdienen onze bescherming’

Ons land is zo goed als wereldkampioen wat betreft de wettelijke bescherming van mensen met “andere” genderidentiteit of seksuele oriëntatie. En daar mogen we als klein land trots op zijn, schrijft blogger Pablo Alonso.
#WijZijnHier

‘Ik herbeleefde alles opnieuw, maar het was het wel waard'

Ahmad Ahmadyar was bijna 9 toen zijn vader hem meenam, weg uit Afghanistan. Ze hadden een loodzware missie: een veilige toekomst vinden voor het hele gezin. Vandaag is Ahmad 20 en Belg en neemt hij je graag mee op de haast onmogelijke tocht, die twee jaar duurde. En waarbij één moment bleef plakken.
© V. Hasanbegovic
#WijZijnHier

De Balkan en Zijne Majesteit de Man

Dansen met een andere man dan de jouwe. Op restaurant gaan in plaats van voor hem te koken. Het zijn vrijheden die MO*blogster en theatermaakster Nela Deleu ontdekte in België. 'Het is belangrijk te begrijpen hoe verschillend huwelijk, relatie en vrouwelijkheid zijn in verschillende culturen.'
© MO*
#WijZijnHier

Op zoek naar een volmaakte taal

‘Ik hoor het u al denken: weer iemand die wil beslissen welke woorden wel of niet gebruikt mogen worden’, schrijft Ann Smedts in haar blog. Misschien moeten we onze goedbedoelde opmerkingen toch eens kritisch bekijken. En de inhoud van de discussie ook niet bedelven met discussies over woorden.
© Nela Deleu
#WijZijnHier

Het is goed om aan het eind van de dag te weten dat er 's ochtends brood op je wacht

‘Mijn Vlaamse vrienden verlangen vaak naar de modus vivendi van de Balkan’, schrijft Nela Deleu in haar nieuwe blog. Maar zelf weet ze wat het is om te leven zonder een systeem dat orde in het leven en hoofd creëert.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.