GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Analyse

Ecuadoraanse kiezers stemmen olie-industrie weg uit Amazonewoud

Burgers van Ecuador hebben in een historisch referendum gestemd tegen het aanboren van grote oliereserves in een van de meest waardevolle natuurgebieden ter wereld.
Superior Tribunal de Justiça (STJ) (CC BY 2.0)
Analyse

Onder Lula is diversiteit aan de macht in Brazilië

De oprichting van een ministerie van Inheemse Volkeren weerspiegelt de omslag die Lula da Silva wil realiseren in zijn derde ambtstermijn als president van Brazilië. Die begon afgelopen zondag met een duidelijk doel: de schrijnende ongelijkheid in het grootste land van Zuid-Amerika aanpakken. 
Lula Marques/Agência PT (CC BY 2.0)
Analyse

Lula: ‘Brazilië is terug op het wereldtoneel’

De nipte overwinning van Lula bij de presidentsverkiezingen geeft de democratie en de Amazone in Brazilië een nieuwe kans. Lula wil de internationale geloofwaardigheid van Brazilië herstellen en opnieuw een leidende rol opnemen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Peter Speetjens
Analyse

De digitale dictator van Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro presteerde begin oktober onverwachts goed bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een van Bolsonaro’s cruciale wapens daarbij is zijn wijdverbreide digitale netwerk, waarin een hoofdrol weggelegd is voor nepnieuws en propaganda.
© AFP
Analyse

Brazilianen moeten kiezen tussen democratie en dictatuur

Op 2 oktober trekken de Brazilianen naar de stembus voor wat nu al historische presidentsverkiezingen genoemd worden. Wie wordt de opvolger van Bolsonaro? Nooit eerder in de geschiedenis van Brazilië stond er zoveel op het spel voor de toekomst van het land.
© Alberto César Araújo / Amazônia Real-Fotos Públicas
Analyse

Staan vrouwen herverkiezing Bolsonaro in de weg?

Braziliaanse vrouwen betoogden in 2018 massaal tegen de extreemrechtse Jair Bolsonaro met de slogan #Élno (‘niet hij’), maar wisten niet te voorkomen dat hij president werd. Maar ook dit jaar lijken de vrouwelijke kiezers vastbesloten om zijn mogelijke herverkiezing te dwarsbomen. 
https://twitter.com/LulaOficial/status/1559635160798224388/photo/1
Analyse

Minder ontbossing en meer olie beheersen Braziliaanse presidentsverkiezingen

Klimaat komt naar voren als een belangrijk thema in de presidentsverkiezingen van Brazilië. Zowel voormalig president Lula de Silva als ontbossingskampioen Bolsonaro werpen zich op als beschermers van het Amazonewoud, maar dringen tegelijk ook aan op nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen.
Orlando Milesi / IPS
Analyse

Chili in laatste rechte lijn naar referendum over nieuwe grondwet

Een kleine maand voor de volksraadpleging over de nieuwe grondwet schommelt het Zuid-Amerikaanse Chili tussen onzekerheid en verwachting. Op 4 september zullen 14 miljoen stemgerechtigde Chilenen stemmen of hun land een andere richting inslaat, dan wel de huidige neoliberale koers aanhoudt.  
Manuel de la Fuente / Pixabay
Analyse

Blijft Costa Rica ook met nieuwe president de groene leider van Latijns-Amerika?

De verkiezing van de conservatieve Rodrigo Chaves als nieuwe president van Costa Rica heeft geleid tot zorgen over de klimaatkoers die het land zal inslaan. Costa Rica is immers gekend als een voortrekker op het gebied van natuurbehoud en milieukwesties.  
© Reuters / Luisa Gonzalez
Analyse

Francia Márquez, de grote belofte van de Colombiaanse politiek?

Francia Márquez is een vrouw, zwart en in alles het tegenovergestelde van de heersende politieke klasse in Colombia. Toch is ze de grote belofte van de Colombiaanse politiek, nadat ze in de voorverkiezingen voor het presidentschap geheel onverwachts derde is geworden.
© Leandro Fernández / Sin Retorno
Analyse

Argentinië begint het nieuwe jaar onder feministische impuls met legalisatie van abortus

‘Het was tijd dat we de Kerk en de rozenkrans uit onze baarmoeder en eierstokken haalden.’ De stemming voor de legalisatie van abortus in Argentinië is een belangrijke overwinning voor de feministische beweging in Latijns-Amerika.
© Ursula Fadic Peña
Analyse

Sociaal protest in Latijns-Amerika gaat verder in 2020: ‘We zijn niet bang’

Het was in september vorig jaar dat in Ecuador elf dagen lang protest losbrak, als reactie op het afschaffen van de brandstofsubsidies. Sindsdien lieten in Latijns-Amerika in land na land burgers van zich horen. 'Het leven in ons land is anders dan drie maanden geleden. We zijn wakker geworden.'

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.