Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
© Search for Common Ground Mali
Opinie

‘Religie is een realiteit waar je niet omheen kan in Mali’

Waarom heeft religie altijd zo'n negatieve bijklank wanneer het in verband wordt gebracht met conflicten? In Mali verdeelt religie niet alleen, het brengt mensen ook samen, schrijven Habibou Bako en Rachel Forster van de ngo Search for Common Ground.
Emilie Iob (VOA) / Wikipedia (CC0)
Opinie

‘In Burkina Faso zijn alle ingrediënten aanwezig voor een staatsgreep’

Met de arrestatie van president Kaboré lijkt een nieuwe staatsgreep in Burkina Faso een feit. Het land kent een lange traditie van militaire inmenging, schrijft West-Afrika-expert Daniel Eizinga.
UN Photo/Sattleberger (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Verkiezingsuitslag zal interne strijd ANC, en zo de toekomst van Zuid-Afrika bepalen

Op 8 mei stemmen de Zuid-Afrikanen en het belooft de spannendste strijd te worden sinds het ontstaan van de democratie in 1994. Toch zal de uitslag vooral impact hebben op de strijd binnen het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC) zelf, meer dan op die om de regeringsmacht, schrijft politicoloog Steven Friedman van de Universiteit van Johannesburg.
© Essam Bakhti (CC BY-SA 4.0)
Opinie

Silmiyya, silmiyya: vreedzaam protest in Algerije tegen Bouteflika

Al vijf weken komen de Algerijnen op straat tegen de politieke machtsgreep van president Bouteflika. Sp.a-politica Yasmine Kherbache pleit voor veel meer Europees–Mediterrane samenwerking. ‘In onzer beider belang. Want, als de nu nog vreedzame protesten uitmonden in geweld, destabiliseert dat de volledige regio. Ook Europa.’
© MONUSCO Photos (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Congo is een mannenbastion waar vrouwencompetenties worden verkwist

We moeten de veel te beperkte ruimte voor vrouwen in het bestuur in de DRC na de verkiezingen openbreken, zegt dr. Germaine Furaha, hoogleraar plattelandseconomie (UEA/Bukavu) en coördinator van de leerstoel Mukwege-UEA.
Wikimedia CC0
Opinie

‘We zijn allemaal kinderen van Congo’

Belgische Congolezen hopen en dromen mee van een beloftevolle toekomst voor Congo. Of na de laatste verkiezingen iemand in de voetsporen van Patrice Lumumba kan treden, betwijfelt Lieven Miguel Kandolo ten zeerste. Toch is hij hoopvol, want er is een nieuwe, strijdvaardige generatie, die de droom van eenheid en vrede van Lumumba meer dan ooit ...
United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Parlementsverkiezingen kunnen keerpunt zijn voor Mali

De parlementsverkiezingen die in november en december in Mali worden gehouden, kunnen een keerpunt betekenen voor het land, schrijft Jonathan Sears, Mali-kenner aan de Universiteit van Winnipeg.  
© Mercedes Sayagues/IPS
Opinie

Na de verkiezingen start het harde werk voor burgerorganisaties in Zimbabwe

Zimbabwe trekt vandaag naar de stembus. Sinds de staatsgreep vorig jaar president Mugabe dwong tot aftreden, zijn veel restrictieve wetten nog steeds geen haar versoepeld. Zal een nieuwe leider de nodige vrijheid voor Zimbabwe kunnen garanderen, vraagt Teldah Mawarire van Civicus zich af? 
(c) FOS
Opinie

Verkiezingen in Zimbabwe: kansen voor verandering?

Maandag trekt Zimbabwe naar de stembus. Kan het land na een jarenlange status-quo onder Mugabe de weg van verandering inslaan? Thibaud Dezyn van solidariteitsorganisatie FOS volgt de situatie in het Afrikaanse land op de voet en blikt vooruit.
Jim Mattis, United States Government Work (CC0)
Opinie

Na Mugabe zijn alle ogen op Museveni gericht

Nu Robert Mugabe is afgetreden als president van Zimbabwe, groeit de druk op de Oegandese president Yoweri Museveni, schrijven de Britse politicologen Justin Willis, Gabrielle Lynch en Nic Cheeseman. Museveni is met bijna dertig jaar ongeveer even lang aan de macht, maar denkt aan geen wijken. Integendeel: hij wil de grondwet aanpassen om zich in 2 ...
Opinie

Grondwet geldt minder voor machthebbers

In de jaren ‘90 namen Afrikaanse landen presidentiële termijnlimieten op in hun grondwet, waardoor machthebbers doorgaans na twee termijnen plaats moeten ruimen. Toch slaagden een aantal presidenten er met de deadline in zicht in om, ondanks massaprotesten, de wet te omzeilen.  

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.