© Marek Kowalczyk
Reportage

​​​​​​​Zijn vredesprotesten in Centraal-Europa echt zo vreedzaam?

Sinds de Russische invasie in Oekraïne gaan Duitsers, Tsjechen en Slovaken in naam van de vrede regelmatig de straat op. Maar deze protesten blijken eerder pro-Russisch en anti-mainstream dan voor vrede.
© Marek Kowalczyk
Reportage

De Poolse gastvrijheid voor Oekraïners maakt steeds meer plaats voor xenofobie

Aangevuurd door extreemrechtse groeperingen en partijen klinkt de anti-Oekraïense retoriek in Polen steeds luider. Activisten, hulpverleners, journalisten en academici luiden de alarmbel: ‘We riskeren pas wakker te worden wanneer de haat uit de hand is gelopen.’
© Igor Bulcke
Reportage

Hangt de vierde macht in Hongarije onherroepelijk in de touwen?

Op de index van Reporters Without Borders tuimelde de Hongaarse persvrijheid naar plaats 92. Premier Viktor Orbán is al lange tijd het zorgenkindje van de Europese Unie. Hoe is hij erin geslaagd om, onder de neus van de Europese instellingen, de vrije pers onderuit te halen?
© Eddy van Wessel
Reportage

Van verlossers tot bezetters: hoe sjiitische milities het DNA van Mosul hertekenden

In 2017 verlosten sjiitische milities de Iraakse stad Mosul van terreurgroep IS. Vandaag ervaren zijn inwoners die milities als een nieuwe bezetter. MO*medewerker Judit Neurink trok samen met fotograaf Eddy van Wessel naar Mosul en tekende enkele ontluisterende verhalen op.
Reuters/Ivan Alvarado
Reportage

Een jaar na Chili’s oktoberrevolutie: ‘De hele samenleving keert zich tegen de regering’

De coronacrisis mag de protesten in Chili in de kiem gesmoord hebben, het wantrouwen tegen de regering is verre van verdwenen. ‘Actievoeren doet iedereen, elk op zijn manier.’
© David Mercado / Reuters
Reportage

Bolivia in de greep van politiek en etnisch conflict: ‘Dit is pas échte dictatuur’

Bolivia blijft onrustig in afwachting van nieuwe verkiezingen na de plotse exit van links icoon Evo Morales. De overgangsregering die beloofde het land te verenigen, spaart het dodelijk geweld niet tegenover aanhangers van de voormalige inheemse president. Arthur Debruyne bericht vanuit La Paz. 
© Elien Spillebeen
Reportage

‘Als het moet gaan we terug naar Congo en nemen we de wapens op’

Martin Fayulu, de bestolen president van Congo, werd door zijn aanhangers in België onthaald als de martelaar van de Congolese democratie. Tegen wil en dank is hij gebombardeerd tot de leider van een diverse verzetsbeweging. 
© Reuters / Stringer
Reportage

‘De “liberale revolutie” in Brazilië draait de klok twintig jaar terug’

Sinds de afzetting van president Rousseff in 2016 is Brazilië in een diepe crisis beland. In de institutionele chaos die is ontstaan, werpt het gerecht zich op als redder des vaderlands, maar met een dubieuze agenda. Op 7 oktober kiezen de Brazilianen een nieuwe president terwijl de populairste kandidaat achter de tralies zit.
© Heriberto Paredes
Reportage

Steeds meer Mexicaanse gemeenschappen keren politiek de rug toe

Steeds meer inheemse gemeenschappen in Mexico zetten zich af tegen traditionele partijpolitiek en kiezen voor zelfbestuur.
© FOS
Reportage

Onder een verflaag van hoop, schuilt de haat

Het is verkiezingstijd in Colombia. Ook in het zonnige dorpje San José de Apartadó hangt op bijna elk huis een affiche. Slogans van de politieke partij FARC zijn er niet te bespeuren. Nochtans had de gelijknamige marxistische guerrillabeweging vroeger, voor haar ontmanteling naar aanleiding van het vredesakkoord, hier veel invloed.
© Heriberto Paredes
Reportage

Wordt een inheemse vrouw straks president van Mexico?

Oventic, Mexico. De maïsveldjes in de omliggende dorpen liggen er vandaag verlaten bij. Het is feest. Straks komt Marichuy, ofwel María de Jesus Patricio Martínez , een 53-jarige Nahua uit de deelstaat Jalisco die als eerste inheemse vrouw wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen in juli 2018.
© Mashid Mohadjerin
Reportage

Navalny: de man die Poetin uit het zadel kan lichten

Politiek theater in Rusland: je bent een blogger met een toetsenbord en je wil president worden. De macht is een ondoordringbaar fort, de oppositie hopeloos verdeeld. Maar geen berg lijkt te hoog voor Aleksej Navalny. MO* onderzocht zijn opmars en wat die betekent voor het Rusland van morgen.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.