Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)
Analyse

‘De Verenigde Naties beschermen de grote machten met hun dubbele standaard voor mensenrechten’

De VN stelden deze week hun nieuwe Jaarrapport over Kinderen en Gewapende Conflicten voor, maar organisaties voor mensenrechten reageren teleurgesteld. ‘Kinderen worden misbruikt in oorlogssituaties, maar de daders gaan vrijuit.’
BBC World Service / Nina Robinson / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Was Trumps beleid om gezinnen aan de grens te scheiden een vorm van marteling?

De traumatische scheiding van kinderen en hun ouders aan de grens met Mexico staat gelijk aan marteling, zegt een rapport van mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights. Volgens de organisatie moet de regering-Biden de getroffen gezinnen nu compenseren, in de vorm van legaal burgerschap.
© Reuters / POOL NIEUW
Analyse

Geld, macht en politiek gerommel in de rangen van de WHO

‘Een WHO-directeur-generaal kan een lidstaat niet te hard aanpakken, en zeker niet eentje als China of Amerika.’ Het is een treffend antwoord van een Europese topdiplomaat. De vraag: waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet strenger optrad tegen China.
kremlin.ru (CC0)
Analyse

Topconferenties VN: revival of begrafenis van het multilateralisme?

De Verenigde Naties organiseren eind september niet minder dan zes plenaire vergaderingen op hoog niveau: ongezien, zelfs voor hen. In totaal zouden minstens 180 wereldleiders het zesdaagse event bijwonen. Zal multilaterale samenwerking een opwaardering krijgen?
Matt Johnson CC BY 2.0
Analyse

De VS spelen solo slim. Ondermijnen ze daardoor de VN?

De Verenigde Naties, die sinds de oprichting 74 jaar geleden de basisprincipes van multilateralisme omarmen, worden systematisch ondermijnd door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. 
CC Michael Vadon (CC BY-SA 2.0)
Analyse

De handelsoorlogen van Trump dwingen de EU een echte globale speler te worden

Je hoeft de internationale rechtsorde niet te vernietigen om de Amerikaanse industrie-arbeider te helpen. De VS en de EU hadden al een andere kijk op de wereld maar Trump vergroot de tweespalt. De EU moet loskomen van de VS om haar belangen te verdedigen. Dat kan geld kosten.
© Eskinder Debebe / UN Photo
Analyse

Waarom Israël zich terugtrok als kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad

Israël, dat met België en Duitsland in de race was om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, trok zich begin deze maand terug. Het land is dit jaar zeventig jaar lid van de VN en had nog nooit eerder een zetel in de Raad. Op 8 juni wordt in de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de nieuwe leden.
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Russische en Amerikaanse veto’s beschermen vazalstaten

De uitkomst van de laatste stemming in de VN-Veiligheidsraad over onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië was voorspelbaar: van de vijf grote machten onthield China zich van stemming en Rusland sprak een veto uit, terwijl de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voor stemden.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.