REUTERS/Andres Martinez Casares
Reportage

Brandstoftekort en corruptie brengen Haïtianen opnieuw op de barricades

Protesten, blokkades, manifestaties: het is niet de eerste keer dat Haïti in brand staat. Maar eind oktober valt Haïti hoogstwaarschijnlijk zonder brandstof, en wat dan? Alex Van Steenbergen zag met eigen ogen hoe de gewone Haïtianen lijden onder de brandstofcrisis. 
Alejandro Díaz (CC0)
Wereldblog

Stinkende drek verpest vakantie op parelwitte Mexicaanse stranden

Aanspoelende macroalgen hebben een groeiende negatieve impact op kustgebieden. Ze blokkeren zonlicht, waardoor koraalriffen, zeegras en ander zeeleven het moeilijk krijgen. Boosdoener zijn de tonnen landbouwmeststoffen die geloosd worden in rivieren als de Mississippi en de Amazone.
© Courtesy: Dorianne Rowan-Campbell
Nieuws

Bio doet oude koffieplantage heropleven

Dorianne Rowan-Campbell kweekt Blue Mountain-koffie in Jamaica. Bijna drie decennia geleden koos ze resoluut voor de biologische landbouw. Velen verklaarden haar voor gek, maar vandaag heeft ze 1800 koffieplanten die ze gezond houdt met de hulp van vogels en insecten, en zonder dat er pesticiden aan te pas komen. “De aanwezigheid van vogels zijn ee ...
© ep_jhu (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Puerto Ricanen in opstand tegen blijvende noodsituatie

Minstens 120.000 mensen leven nog zonder elektriciteit in de nasleep van de orkaan Maria die in september 2017 Puerto Rico verscheurde. Ondanks het langdurig en zware lijden van de bevolking voerden de VS nieuwe bezuinigingsmaatregelen in om de economische schuld te verkleinen. Duizenden kwamen op de dag van de arbeid de straten van San Juan op als ...
© Ilse Roels
Wereldblog

Vrouwen van Haïti maken hun punt met naalden, hamers en priemen

In Noailles, op de weg van Port-au-Prince naar Malepasse (grens met de Dominicaanse Republiek) wordt de metaalkunst sinds 1950 van vader op zoon doorgegeven. Opmerkelijk is dat in dit professioneel mannenbastion een collectief van vrouwelijke metaalkunstenaars aan het werk is. Misschien een aandachtspunt in het kader van 8 maart –&nb ...
Nieuws

Sterke vergrijzing onder boeren probleem voor Caribisch gebied

De commerciële landbouw in het Caribisch gebied is op sterven na dood nu de gemiddelde leeftijd van een boer al 62 jaar is. Snelle verjonging is voorlopig nog niet in zicht. Geen opbeurend scenario voor een regio die kreunt onder een enorme importfactuur.
Nieuws

Cuba heeft te weinig technisch geschoolde werknemers

De Cubaanse economie heeft meer technisch geschoolde werknemers nodig. De regering geeft daarom voorrang aan technisch en beroepsonderwijs.
Nieuws

Nog te veel beperkingen voor zelfstandige arbeid op Cuba

Deze maand heeft Cuba de regeling voor zelfstandige arbeid versoepeld. Maar deskundigen waarschuwen voor ernstige beperkingen die een relevante groei in de weg staan. Vooral de beperkte economische groei en de afwezigheid van startkapitaal zijn obstakels.
Joris Willems
Nieuws

Haïti naar de stembus, na rampjaar

Op 28 november trekken de Haïtianen naar de stembus om een nieuw parlement, een derde van de senaat en een nieuwe president te kiezen. Joris Willems peilde in Haïti naar de geloofwaardigheid van het verkiezingsproces op het einde van een humanitair rampenjaar, dat begon met een verwoestende aardbeving en eindigt met een choleracrisis.
Nieuws

Hoe schoon zijn truitjes en schoenen op WK? (*)

Niet alleen voor de spelers en fans, ook voor de grote sportmerken is het wereldkampioenschap voetbal een hoogmis. Maar multinationals zoals Nike en Adidas laten veel in ontwikkelingslanden produceren, daar worden mens en milieu niet altijd gerespecteerd.
Nieuws

Mijnwerkers Guyana niet blij met Noorse miljoenen voor bosbescherming

Kleine mijnwerkers in Guyana verzetten zich tegen de plannen van hun regering om de bossen beter te beschermen. De groene politiek kan Guyana de komende vijf jaar 250 miljoen dollar (180 miljoen euro) aan Noorse ontwikkelingshulp opleveren, maar de naar schatting 25.000 kompels in het land vrezen hun broodwinning te verliezen.
Nieuws

Chili ligt voorop, Honduras is laatste

Van de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen heeft Chili de beste papieren om over zes jaar de Milleniumdoelstellingen te halen. Honduras staat er het slechtst voor. Dat zegt Alicia Bárcena, secretaris van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een instelling van de Verenigde Naties.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.