© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?
© still uit The illusion of abundance
Interview

‘Wij willen niet eeuwig het onderdrukte volk zijn, in dienst van de westerse consumptie’

De Colombiaanse journaliste Erika González brengt met de documentaire “De Illusie van Overvloed” een aangrijpend portret van drie vrouwen op de barricades tegen de onstilbare honger van multinationals in Latijns-Amerika. MO* sprak met haar en twee Braziliaanse activisten uit de film.
Amanda Perobelli / Reuters
Analyse

Wie stopt “fout goud” uit Brazilië?

Wie goud koopt, zou moeten kunnen weten waar het gewonnen werd. In theorie, ten minste. In Brazilië was bijna de helft van de goudproductie in 2020 illegaal. MO* onderzocht waar het misgaat.
© Dries Merre / FOS
Opinie

‘Als bedrijven hun verantwoordelijkheid zelf niet nemen, moéten we ze wel dwingen’

Globalisering maakt waardeketens geografisch verspreid en ondoorzichtig. Telkens wij een banaan verorberen, verbinden onzichtbare draden ons met de arbeiders die aan het begin van die keten staan. Maar we hebben geen idee van hun ellendige leef- en werkomstandigheden, schrijft Jo Vervecken van FOS.
© IMAGEBROKER / Belga
Analyse

Biobrandstof is niet de oplossing om onze klimaatdoelstellingen te halen

Het gebruik van biobrandstoffen zit in de lift. Ook België maakt er handig gebruik van om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Ngo’s luiden de alarmbel, want een toename van biobrandstoffen zou onder meer leiden tot landroof, een hogere CO2-uitstoot en schendingen tegen de mensenrechten.
©  Luc Vankrunkelsven
Wereldblog

Voorouders en de generaties van de toekomst

De huidige generatie heeft een grote impact op de volgende generaties. Voor de toekomst van onze nakomelingen is het daarom belangrijk om een ‘goede voorouder’ te zijn, meent wereldblogger Luc Van Krunkelsven. Bolsonaro in Brazilië behoort alleszins niet tot deze categorie.
TheConduqtor / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Analyse

Ook in Latijns-Amerika gaat klimaatactie steeds vaker via de rechtbank

Rechtszaken waarbij overheden en energiebedrijven gedwongen worden om fossiele brandstoffen achterwege te laten nemen toe in Zuid-Amerika. Ze worden niet alleen talrijker, maar ook doeltreffender.
© Arne Gillis
Reportage

Hoe gaat toeristenparadijs Costa Rica om met vervuilende mijnbouw? ‘Laat ons gewoon werken’

Kleinschalige mijnbouw is de belangrijkste bron van kwikvervuiling. Mijnwerkers gebruiken het kwik om goud te isoleren. Het resultaat: vervuilde lucht en waterwegen, en gezondheidsproblemen. Hoe gaat Costa Rica, dat zich graag in de markt zet als ecologisch toeristenparadijs, om met die erfenis?
CC0
Wereldblog

Hoe duurzaam is soja als wetenschappers worden bedreigd en gif op dorpen wordt uitgestrooid?

Opnieuw werd een Braziliaanse wetenschapper bedreigd, waardoor ze moest vluchten. Opnieuw werd gif uit vliegtuigen boven inheemse gemeenschappen gedropt. Dus kruipt blogger Luc Vankrunkelsven opnieuw in zijn pen om op een belangrijke nagel te kloppen.
Wouter Hagens / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Wereldblog

Is dit echt de landbouw die we nodig hebben?

Momenteel worden in de supermarkten vroege aardappelen uit Spanje en Israël aangeboden. Want, ja, onze Belgische patatten staan vooral in dienst van de exporterende frietindustrie. Is dit echt de landbouw die we nodig hebben?, vraagt Wereldblogger Luc Vankrunkelsven zich af.
© Cenda
Analyse

Waarom de aardappelboer zijn eigen zaai- en pootgoed niet meer mag gebruiken

Zaai- en plantgoed worden wereldwijd gecertificeerd en geprivatiseerd. Het leidt tot absurde situaties, waarbij een kleine boer niet eens zijn eigen variëteiten mag kweken. In Bolivia bijvoorbeeld, waar een grote diversiteit aan aardappelen verloren dreigt te gaan.
© Silke Ronsse / CATAPA
Analyse

Nieuw rapport bevestigt: België haalt hightechmetaal indium gratis weg uit Bolivia

Indium, een kostbaar metaal dat in Bolivia gedolven wordt, vindt vlot zijn weg naar het buitenland, maar vaak op dubieuze wijze. Dn de haven van Antwerpen blijkt een spil te zijn in die trafiek. Een nieuw rapport brengt die dubieuze weg in kaart. Conclusie: dit is roofbouw.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.