© Arne Gillis
Analyse

Wie garandeert rechten van de 1,9 miljoen zeelui op vrachtschepen?

Goed 1,9 miljoen mensen hebben de zeven zeeën als thuis. Ze bemannen vrachtschepen. Ondanks hun vitale rol in de wereldeconomie is er amper iets geweten over hun leefomstandigheden. MO* trok op ronde in de Antwerpse haven.
© Belgaimage / Kenzo TRIBOUILLARD
Analyse

‘Voor lobbyisten is Europa het Wilde Westen’

Wie bij desinformatie alleen denkt aan trollenfabrieken die werken vanuit de krochten van duistere regimes: ‘think again’. Desinformatie is net zo goed gelinkt aan de legale bedrijfswereld in westerse landen. MO* onderzocht de mysterieuze raaklijn tussen propaganda en bedrijfswereld.
© Dirk Alexander
Analyse

Hangt onze kleerkast straks vol met geleende spullen?

Hebben kledingabonnementen kans op slagen in ons barre retaillandschap? In Nederland lijken deelsystemen te floreren, in eigen land zijn critici hard voor de ondernemersdromen van wie outfits wil verhuren in plaats van verkopen. Maar is die kritiek ook terecht?
© IMAGEBROKER / Belga
Analyse

Biobrandstof is niet de oplossing om onze klimaatdoelstellingen te halen

Het gebruik van biobrandstoffen zit in de lift. Ook België maakt er handig gebruik van om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Ngo’s luiden de alarmbel, want een toename van biobrandstoffen zou onder meer leiden tot landroof, een hogere CO2-uitstoot en schendingen tegen de mensenrechten.
CC0
Analyse

Hoe intens wordt de diepzee aangetast bij mijnbouw? Dat weten we nog niet

‘Dit jaar nog komt een nieuw wetsontwerp in het parlement’, zei minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) over een nieuwe wet voor diepzeemijnbouw. Bedrijven staan klaar om te beginnen exploiteren. Alleen zijn er nog geen concrete resultaten bekend over de impact daarvan op ecosystemen in de diepzee.
© Kristof Vadino - WSM
Analyse

De veiligheid van kledingfabrieken hangt (opnieuw) aan een zijden draadje

Na de ramp van Rana Plaza in Bangladesh werd de brand- en gebouwveiligheid van textielfabrieken aanzienlijk verbeterd. Maar daar dreigt een einde aan te komen. Vele kledingmerken lijken niet gewonnen voor juridisch afdwingbare veiligheidsvoorschriften. Vakbonden zijn ongerust en eisen maatregelen. 
Analyse

Diepzeemijnbouw: ‘Bezorgdheid is op zijn plaats’

Op de bodem van de oceaan liggen voor energietransitie belangrijke metalen zoals kobalt en nikkel voor het rapen. Maar de impact van diepzeemijnbouw op de biodiversiteit is nog onduidelijk.
Sanofi Pasteur / Patrick Boulen (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waarom het opheffen van vaccinpatenten zonder samenwerking geen wondermiddel is

Nu de verdeling van de coronavaccins moeizamer gaat dan verwacht, groeit de druk op de farmabedrijven om de patenten op te heffen. Experts waarschuwen dat dit maar een deel is van de oplossing. 'Het opheffen van de patenten volstaat niet, maar het is wel een stap naar diepgaande samenwerking.'
© Cenda
Analyse

Waarom de aardappelboer zijn eigen zaai- en pootgoed niet meer mag gebruiken

Zaai- en plantgoed worden wereldwijd gecertificeerd en geprivatiseerd. Het leidt tot absurde situaties, waarbij een kleine boer niet eens zijn eigen variëteiten mag kweken. In Bolivia bijvoorbeeld, waar een grote diversiteit aan aardappelen verloren dreigt te gaan.
© Reuters / Mussa Qawasma
Analyse

“Big Brother” Israël: al wie Palestijns is, is gezien

‘We adviseren u om de app Al Munasiq niet te downloaden. Hij is gelanceerd door Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Hij schendt de privacy en kan leiden tot andere schendingen van de mensenrechten.’ Welkom in surveillance-staat Israël, dat zijn tentakels spreidt over de rest van de wereld.
© Jose Kurian/HI
Analyse

Hoe organiseer je een inclusieve arbeidsmarkt? ‘De handicap ligt vaak in de blik van de ander’

Er is een VN-conventie, er bestaan nationale wetgevende kaders, maar toch blijft de toegang tot de reguliere arbeidsmarkt voor vele mensen met een handicap een te grote drempel. ‘Inclusie bereik je pas als het systeem voldoende flexibel is om zich aan te passen aan steeds veranderende noden.’
TED Conference (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Klimaatcrisis: ‘Vrouwen zijn het slachtoffer én het begin van verandering’

Van Oeganda tot Tsjaad en Colombia, vrouwen gaan de barricade op om te strijden tegen klimaatontwrichtende projecten in hun achtertuin. Hun boodschap: vervuilende olie- en gasinvesteringen, vaak gesteund door noordelijke landen, raken vrouwen persoonlijk.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.