Green Energy Futures (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Opinie

‘Verwarmen op schaliegas verbruikt onverantwoorde hoeveelheden water’

In Europa wordt steeds meer schaliegas gebruikt om onze huizen te verwarmen en dat is geen goed nieuws, schrijft Bart Dewaele van de ngo Join For Water. De schaliegaswinning leidt immers tot een ongeziene uitputting van onze watervoorraden.
USDA Natural Resources Conservation Service (CC0)
Analyse

Wil Europa de regels voor hormoonverstorende pesticiden opnieuw afschaffen?

Er heerst een interne strijd over de afzwakking van Europese normen voor hormoonverstorende pesticiden in Europa. Dat onthult het Pesticide Action Network via recent vrijgegeven documenten van de Europese Commissie. Komen de moeizaam verkregen Europese normen voor pesticiden opnieuw onder druk?
tom wieden / Pixabay
Opinie

Komt die Amerikaanse hormonensteak weldra op uw bord?

'Neem landbouw op in de onderhandelingen of verwacht je aan importheffingen', dreigt VS-president Trump, exact één dag nadat de Europese Raad van Ministers op 15 april aan de EU-Commissie groen licht heeft gegeven voor handelsgesprekken met de VS. Het TTIP-spook is nieuw leven ingeblazen, al mag dat niet met zoveel woorden worden gezegd. Het i ...
© Tijs De Geyndt
Zeronaut

IJsfabrikant Ben & Jerry's toont dat je winst kan maken met eerlijke handel

De Amerikaanse ijsfabrikant Ben & Jerry's positioneert zich op de markt als een buitenbeentje. Winst is vanzelfsprekend een belangrijk doel, maar is slechts één aspect van de driedelige bedrijfsmissie: zo fair mogelijk het beste ijsje maken, duurzame financiële groei realiseren én de sociale missie respecteren.
Thought Catalog/Unsplash (CC0)
Reportage

Mogen we nog smullen van de heerlijk smeuïge avocado?

Avocado’s zijn razend populair. Maar onze avocadohonger heeft ook een serieuze impact op de watervoorraad, het ecosysteem en de lokale bevolking aan de andere kant van de wereld. Willen we ze dan wel eten?  
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
Niwat Tantayanusorn (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Misstanden in Thaise visserij ondanks druk EU

Dwangarbeid en andere mensenrechtenschendingen komen nog steeds op grote schaal voor bij Thaise vissersvloten, ondanks de toezegging van de overheid om in te grijpen. Dat constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
© Backbone Campaign, CC BY 2.0
Analyse

VS gooien uw online vrijheid overboord

Al jaren surft u op het internet volgens dit principe: het bedrijf dat u met het internet verbindt, mag niet controleren wat u op het internet doet. De VS gooien die internetneutraliteit nu overboord. Webontwikkelaar Tom De Meester legt haarfijn uit wat er op het spel staat, ook voor ons.
Interview

Line De Witte: ‘Rechten voor bedrijven zijn gegarandeerd, die voor mens en milieu absoluut niet.’

In haar boek "TTIP en CETA voor beginners" bespreekt Line De Witte, leerkracht en PVDA-kandidaat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven, de gevaren en mogelijke implicaties van beide handelsverdragen voor de Europese bevolking. MO* zat samen met De Witte voor een interview.
U.S. Department of State (CC0)
Opinie

Vrijhandel in het oog van transatlantische storm

Terwijl in de VS presidentsverkiezingen op handen zijn, werken Amerikaanse en Europese onderhandelaars door aan een Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Ze doen dat, tot hun spijt misschien, niet in de luwte, want deze onderhandelingen worden op ongekende wijze in de gaten gehouden door een bont gezelschap van maatschappelij ...
Darla Hueske (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

TTIP en CETA: de grote verdwijntruc van Europese milieustandaarden

De bescherming van mens, dier en milieu komt met TTIP en CETA niet in gevaar, blijft de Europese Commissie volhouden. Nieuwe vertrouwelijke EU-documenten maken dat standpunt echter een stuk minder geloofwaardig. ‘Deze verdragen beïnvloeden nu al de beleidskeuzes die worden gemaakt.’
© Hilde Pauwels
Interview

‘Kleiner wonen is de toekomst: ecologisch, betaalbaar en sociaal’

Houtbewerking is van kindsbeen af de passie van Louis De Keyser (18). Hij runt nu een eigen zaak en bouwt onder meer kleine huisjes waarvoor heel wat belangstelling is. Deze vorm van wonen is ecologisch, financieel haalbaar en biedt sociaal heel wat nieuwe, innovatieve mogelijkheden.

Pagina's

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.