© Fayrouz
Interview

‘Mensen vroegen mij of ik Hutu of Tutsi ben, maar thuis spraken we daar niet over’

MO* praat met twee kinderen van ouders die meer dan vijfentwintig jaar geleden genocides ontvluchtten en in België een veilige haven vonden. Het heftige trauma dat hun ouders ervaarden, speelt nog steeds een grote rol in hun leven. 
UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?
CC0
#WijZijnHier

Als minderjarige naar België gehaald, om dan verstoten te worden door haar moeder

Blogster Lies Gallez tekende het verhaal van Ashia op. Zestien was ze, toen ze naar België kwam. Hoopvol, om herenigd te worden met haar moeder en hier naar school te kunnen gaan. Maar die hoop maakte snel plaats voor onzekerheid, toen bleek dat van moederliefde weinig sprake was.
© Pierre Holtz | UNICEF (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

Waren kansen voor dader belangrijker dan risico’s voor minderjarigen in Afrika?

Een Belgische priester wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De man was eerder al veroordeeld voor aanranding van minderjarigen in België. Is dit een uiting van koloniale mentaliteit? Hebben de betrokken congregatie en de ngo’s het nodige gedaan om misbruik te voorkomen?
CC0
Wereldblog

In de hemel is geen plaats voor zwarte jongens zonder geld, verstopt in een landingsgestel

Een groep van Vriendschap zonder Grenzen trok naar Guinee om er de jongens Yaguine en Fodé te herdenken. Twintig jaar geleden verstopten ze zich in het landingsgestel van een Sabena-vliegtuig. Een terugblik naar twintig jaar geleden. 
© Eric St-Pierre / Fairtrade
Analyse

Heeft het nog zin om fair trade chocolade te eten?

In West-Afrika, dat wereldwijd de meeste cacao produceert, is de leefsituatie van cacaoboeren bedroevend. Hun inkomen zakte op één jaar tijd met 36 pct. En ook de fair trade boeren zijn slecht af, geeft de ngo Fairtrade België groothartig toe.
© Sister Fa
Interview

Strijden tegen vrouwelijke genitale verminking met religie en muziek

MO* sprak met twee activisten in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. Fatou Mandiang Diatta alias Sister Fa is een bekende Senegalese hiphopzangeres en prominente activiste. Sinaré Abdoulaye bestrijdt de praktijk vanuit religieuze hoek als voorzitter van de Hamburgse Tawba-moskee.
Gustave Deghilage CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

'VN laten misbruikslachtoffers aan hun lot over'

Verschillende slachtoffers van seksueel misbruik door VN-blauwhelmen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben geen enkele hulp van de Verenigde Naties gekregen. Dat stellen Zweedse onderzoekers.
© Jana Peeters
Interview

‘Ik bewaar Zuid-Afrika in een potje parfum’

Jana Peeters komt oorspronkelijk uit het Limburgse Kaulille, maar Zuid-Afrika werd haar tweede thuis. Ze verbleef er voor haar opleiding, en organiseert in België projecten voor de plaatselijke bevolking. Ze legt een flesje parfum opzij om daar te dragen, dat haar ook in België herinnert aan Zuid-Afrika.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.